Boek
Nederlands

De kleertjes van Karel

Liesbet Slegers (auteur)
+1
De kleertjes van Karel
×
De kleertjes van Karel De kleertjes van Karel

De kleertjes van Karel

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Karel laat zien dat jongens verschillende kleren dragen bij verschillende gelegenheden. Vierkant prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Kleding
Titel
De kleertjes van Karel
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
[20] p. : ill.
ISBN
9789044805581

Besprekingen

Karel heeft allerlei kleren, die hij aandoet bij verschillende gebeurtenissen. Als het regent, doet hij zijn regenjas aan, bij het voetballen zijn sportkleren en in de sneeuw draagt hij een dikke jas. Een vrolijk prentenboek met duidelijke afbeeldingen in heldere kleuren. De afbeeldingen zijn tekeningen met dikke zwarte lijnen die ingekleurd zijn met verf. Op de linkerpagina is telkens een kledingset weergegeven op een witte achtergrond, op de rechterpagina een paginavullende afbeelding van Karel in de betreffende kleding en context. Op de linkerpagina staat onder de afbeelding een vraag over de kleding, rechts staat het antwoord in de afbeelding. De activiteiten zijn zeer herkenbaar voor peuters, bijv. schilderen, slapen, in de sneeuw spelen. Het verhaal eindigt met een grapje. Tijdens het lezen leren de kinderen over aankleden en kenmerken van gebeurtenissen. Als je naar bed gaat bijvoorbeeld neem je je knuffel mee en leest mama een boek voor. Een erg leuk boek voor kinderen vanaf c…Lees verder

De kleertjes van Karel

Wat doe je aan als de zon schijnt? Wat draag je als het sneeuwt? … Spelenderwijs leren peuters welke kleren je wanneer draagt. Een sjaal in de winter, een broek in de zomer, laarsjes voor de regen, … In ‘De kleertjes van Karel’ zijn alle kleertjes afgestemd op een jongen, in ‘De kleertjes van Kaatje’, een soortgelijke uitgave, zijn alle kleertjes afgestemd op een meisje. Langs de ene kant was dit onderscheid in onze moderne tijd misschien niet meer echt nodig geweest. Meisjes kunnen net zo goed een broek dragen of een voetbaltenue. En bij sommige kleren (zoals een regenjas, sjaal, muts, schort…) is de opsplitsing gewoon niet nuttig. Langs de andere kant is het op zich wel een leuk gegeven dat het boekje in een meisjes- en een jongensversie bestaat, die de eigen identiteit van hun lezertje benadrukken. De illustraties zijn kleurrijk en eenvoudig en spreken het jonge publiek wel aan. Ook de herhaling in de tekst en de eenvoud is goed afgestemd op de doelgroep.


Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia