Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Titel
Erik en opa
Auteur
Kim Fupz Aakeson
Illustrator
Eva Eriksson
Vertaler
Edward van de Vendel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Så blev farfar et spøgelse
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2015
[30] p. : ill.
ISBN
9789045117577 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Eriks opa is plotseling overleden aan een hartaanval. Nu heeft hij alleen nog een oma die in de war is. Erik is erg verdrietig. Dan komt opa ’s nachts bij Erik langs. Met het boek van Erik ontdekken ze dat opa een spook is. Leuk is dat niet, het komt doordat opa iets heel belangrijks vergeten is tijdens zijn leven. Het kost Erik heel wat slapeloze nachten om samen met opa te ontdekken wat dat is. Deze prentvertelling over dood en afscheid nemen vormt een prachtige aanvulling op de vele boeken over dit thema. Elke pagina bevat een of meerdere potloodillustraties van Eva Eriksson, waarin sfeervolle aardekleuren domineren. De tekst in kleine schreefletter die onder de tekeningen staat, is vrij omvangrijk. De stijl van Aakeson (in de vertaling van Edward van de Vendel) is fraai en zijn taal is vol lichtheid, ondanks het zware thema. Of Erik nu droomt – wat zijn ouders denken – of niet, doet er niet toe: het verhaal laat zien dat opa pas echt dood kan zijn en Erik pas echt verder kan leve…Lees verder

Erik en Opa

Dit is een verhaal over Erik en zijn opa. Opa overlijdt plotseling aan een hartaanval en dat stemt Erik heel verdrietig. Hij voelt zich eenzaam. Eriks moeder probeert hem te troosten. Volgens haar is Opa een engel in de hemel geworden maar Erik kan dit niet geloven. Volgens Eriks vader wordt Opa na de begrafenis zelf ook aarde (waarna hij verdwijnt). Erik kan zich dit ook moeilijk voorstellen.

Diezelfde nacht komt Opa terug. Als een spook, denkt Erik en die kunnen door muren lopen. Opa probeert het even. ’s Morgens deelt Erik zijn belevenis met z’n ouders. Volgens hen gaat het om een droom. De volgende nacht komt zijn grootvader terug. Het blijkt dat hij in zijn leven ergens nog niet helemaal klaar mee was. Erik helpt opa elke nacht om zijn herinneringen op te halen. Opa herinnert zich alles, behalve wat hij miste. Eriks ouders 'dromen' ook over Opa. Ze hebben medelijden met Erik en houden hem een paar dagjes thuis van school.

De vierde nacht vindt Erik opa na…Lees verder