Boek
Nederlands

Ik ben een gorilla

Katherine Alice Applegate (auteur), Patricia Castelao (illustrator), Harry Pallemans (vertaler)
Gorilla Ivan leeft al heel lang in een kooi in een winkelcentrum. Hij moet driemaal per dag kunstjes opvoeren. Als zijn eigenaar een baby-olifant koopt, besluit Ivan om zichzelf en het olifantje een beter leven te bezorgen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Gorilla's, Vrijheid
Titel
Ik ben een gorilla / Katherine Applegate
Auteur
Katherine Alice Applegate
Illustrator
Patricia Castelao
Vertaler
Harry Pallemans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The one and only Ivan
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2014
300 p. : ill.
ISBN
9789401418683 (hardback)

Besprekingen

Ivan is een gorilla. Hij woont in een winkelcentrum waar hij gedwongen wordt het winkelpubliek te amuseren, o.a. door het maken van tekeningen. Wanneer hij gezelschap krijgt van een babyolifant, brengt dit een grote verandering in zijn leven. Dit verhaal is gebaseerd op een waargebeurde 27 jaar durende gebeurtenis in Amerika. Het verhaal is geschreven vanuit de ik-vorm, in korte hoofdstukjes en alinea's en in een directe schrijfstijl. Ivan vertelt wat hij ziet, hoort en voelt vanuit zijn hok. Hij neemt de lezer mee in zijn gedachtewereld. De schrijfster uit hiermee haar verontwaardiging over de behandeling van wilde dieren. Zij beschrijft dit soms in heftige passages, maar verzacht deze dan weer met situaties waarin ontroerende vriendschap de overhand heeft, zonder sentimenteel of moraliserend te worden. Het zoetsappige einde strookt dan ook niet met het verhaal als geheel. Winnaar van de Newbery Medal 2013. Vanaf ca. 10 jaar.

Ik ben een gorilla

'Ik ben een gorilla' is een zeer aangrijpend boek. Het wordt verteld door Ivan, een gorilla die in een amusementshal woont en hier tekenwerkjes maakt die duur worden verkocht. We maken kennis met Ivans kijk op mensen. In zijn ogen zijn wij een stel wezens die toch wel wat vreemde dingen doen. Zijn kijk maakt het boek humoristisch, soms op een cynische manier. Hij wijst ons vaak subtiel op dingen die niet oké zijn, vaak door linken die we zelf moeten leggen tussen verschillende, vaak heel korte, hoofdstukken.
Toch is het belangrijk om te vermelden dat mensen zeker niet altijd worden afgeschilderd als slechte wezens. De band die Ivan heeft met Julia, de dochter van poetsman George, is zeer liefdevol en net zo hecht als die van George met olifant Stella. Dit zorgt voor zeer warme momenten tijdens het verhaal.
Ivans leefomgeving is verre van ideaal. Zijn kooi is eigenlijk veel te klein en de eigenaar van de amusementshal, Mack, is niet van plan daaraan iets te veranderen. Inte…Lees verder