Boek
Nederlands

Onze laatste missionarissen? : Vlaanderen zond zijn zonen en dochters uit : Brazilië, Congo, Mongolië, Filipijnen, ...

Onze laatste missionarissen? : Vlaanderen zond zijn zonen en dochters uit : Brazilië, Congo, Mongolië, Filipijnen, ...

Interviews met enkele Vlaamse missionarissen, vrijwel allen nu in ruste, die herinneringen ophalen aan hun werk in den vreemde.
Titel
Onze laatste missionarissen? : Vlaanderen zond zijn zonen en dochters uit : Brazilië, Congo, Mongolië, Filipijnen, Algerije e.a.
Auteur
Julien Van Remoortere
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2010
263 p. : ill.
ISBN
9789056179847 (paperback)

Besprekingen

In dit boek gaat de 'schrijvende duizendpoot' Van Remoortere op zoek naar de nog resterende Vlaamse missionarissen. Hoewel ze allemaal op rust zijn en wonen in rusthuizen en kloosters, zijn ze nog met hart en ziel verbonden met hun missielanden. Negentien missionarissen vertellen hoe het allemaal begon in Congo, Brazilië, Mongolië, Filippijnen, Algerije en elders. Het zijn Vlaamse mannen en vrouwen die na de Tweede Wereldoorlog in de rij stonden om zo vlug mogelijk te kunnen vertrekken om de Blijde Boodschap te verkondigen aan alle volkeren. De missionarissen werkten heel vaak in primitieve omstandigheden, dicht bij de plaatselijke bevolking, en soms tegen de heersende politieke regimes in. Sommigen dienden dan ook na een tijd van continent te veranderen. Ze integreerden in de plaatselijke culturen en namen het vooral op voor de armen in de samenleving. De intellectuele en sociale opvoedingsprojecten die duizenden paters, broeders en zusters opstartten, zijn zeker een bijdrage geweest…Lees verder

Over Julien Van Remoortere

Julien Van Remoortere (Beveren-Waas, 8 april 1930 – Oostende, 6 april 2018), was een Vlaams auteur. Hij publiceerde ongeveer 400 boeken en een paar duizend losse verhalen, hoorspelen en rapportages.

Loopbaan

Julien Van Remoortere is vooral bekend vanwege zijn wandelgidsen, waarin hij van vele streken de interessantste wandelingen beschrijft, die hij steevast zelf eerst gemaakt heeft. Hij let niet alleen op het landschappelijke karakter van de omgeving, maar geeft ook toeristische informatie over gebouwen of kunstwerken. Hij zet de wandelaar aan tot observeren van de omgeving. Belangrijk is ook de nauwkeurige beschrijving van de route-aanduidingen, soms tegen het plaatselijke merktekensysteem in.

Veel van deze werken zijn uitgegeven bij Lannoo.

Het merendeel betreft het wandelgidsen tot in de verste uithoeken van België en Luxemburg, maar hij heeft er ook al een twintigtal wereldreizen opzitten.

Daarnaast is h…Lees verder op Wikipedia

Suggesties