Boek
Nederlands

Over mensen en paarden

Juli Zeh (auteur), Annemarie Vlaming (vertaler)
Titel
Over mensen en paarden
Auteur
Juli Zeh
Vertaler
Annemarie Vlaming
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Gebrauchsanweisung für Pferde
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2020
196 p.
ISBN
9789026349522 (hardback)

Besprekingen

Filet d’anvers

Als een Arabische volbloed draaft toptalent Juli Zeh over de literaire piste. Opnieuw een perfecte kür van de Duitse Nobelprijswinnaar in spe.

Een heel koninkrijk zou de jonge Juli Zeh veil hebben voor een paard. In haar tienerjaren is ze een fanatiek paardenmeisje, het type kind dat al haar vrije tijd in een manege doorbrengt, daar mest en hooi schept en vanaf de tribunes op een gratis ritje op haar favoriete lespaard hoopt. Hoe ze ook jengelt en smeekt, haar ouders kunnen zich geen paard veroorloven, want een paard heeft een weide nodig, en voeder, en tuigage, en een hoefsmid, en een dierenarts, en de dagelijkse zorg van een meisje dat ook nog naar school moet. Een paard kost je een rib uit het lijf. Een paard is enkel weggelegd voor de elite.

Veel later, na haar rechtenstudies en haar ontluikende carrière in de letteren, zal Zeh toevallig toch nog paardeneigenaar worden: een verhuis naar het platteland, een getraumatiseerd paard rijp voor de slacht en voor ze het goed en wel beseft, spendeert ze haar dagen met een verwilderde knol die ze met engelengeduld probeert te temmen. Zeh is een paardenvrouw geword…Lees verder

De Duitse schrijfster* Juli Zeh (1974) vertelt op welke manier haar leven is verbonden met paarden. Ze zet haar eerste schreden in de manege en uiteindelijk schaft ze een eigen paard aan. Naast haar eigen geschiedenis met paarden, schrijft Zeh over haar persoonlijke ideeën met betrekking tot de relatie tussen mens en paard, waarbij ze soms voor een bijna filosofische benadering kiest. In een apart staand hoofdstuk ‘Paard en geld’ vertelt Zeh met welke kosten de paardeneigenaar te maken kan krijgen. Tot slot een enigszins overbodige woordenlijst. Zeh baseert zich soms op onderzoek, maar geeft hiervoor geen bewijs in de vorm van noten. Het autobiografische deel leest makkelijk weg en heeft veel humor; de meer essay-achtige stukken zijn lastiger te lezen voor de doorsnee paardenliefhebber. Hoewel van oorsprong juriste kiest Zeh voor het schrijverschap; naast haar liefde voor paarden is ook dat een duidelijke rode draad. Dit persoonlijke verhaal is een voorbeeld van de connectie die mens …Lees verder

Over Juli Zeh

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Juli Zeh, geboren als Julia Barbara Finck, (Bonn, 30 juni 1974) is een Duitse schrijfster.

Haar eerste boek was Adler und Engel, dat in 2002 werd onderscheiden met de Deutsche Bücherpreis voor het beste debuut. Haar reis door Bosnië en Herzegovina in 2001 was de basis voor haar boek Die Stille ist ein Geräusch.

Juli Zeh studeerde rechten in Passau, Krakau, New York en Leipzig.

Bibliografie

Romans

  • Adler und Engel, Frankfurt/Main (Schöffling) 2001. Nederlandse vertaling: Adelaars en engelen, Ambo|Anthos 2009
  • Die Stille ist ein Geräusch, Frankfurt/Main (Schöffling) 2002
  • Recht auf Beitritt? Ansprüche von Kandidatenstaaten gegen die Europäische Union, 2002
  • Spieltrieb, Frankfurt/Main (Schöffling) 2004. Nederlandse vertaling: Speeldrift, Ambo|Anthos 2006
  • Ein Hund läuft durch die …Lees verder op Wikipedia