Besprekingen

Nooduitgang uit eigen leven

Juli Zeh schetst in Onder buren een portret van Duitsland aan het einde van het tijdperk-Merkel: een gepolariseerde samenleving die gebukt gaat onder angst.

De Europese verkiezingen in 2019 lieten de gespletenheid in de Duitse samenleving zien. Op de kaart met verkiezingsresultaten vormden de steden groene eilandjes te midden van uitgestrekt landelijk gebied dat behoudsgezind tot radicaal-rechts stemde. Die polarisering tussen de ecologisch geïnspireerde stedeling en de verarmde plattelandsbewoner vormt het uitgangspunt van Onder buren, de nieuwe roman van Juli Zeh.

Het hoofdpersonage Dora is een dertiger in Berlijn die het allemaal voor elkaar lijkt te hebben. Ze werkt voor een hip reclamebureau dat zich op duurzame ondernemingen richt. Haar vriend Robert schrijft voor een online magazine over de klimaatproblemen. Ze betrekken een appartement in de gegeerde wijk Kreuzberg, waar ze bij een goed glas wijn gesprekken voeren over boeken, tv-series en de toestand in de wereld.

Onbehagen

En toch sluipt het onbehagen binnen. Waarom wordt Dora 's nachts wakker met paniekaanvallen? Waarom voelt ze na Roberts monologen…Lees verder

Zowaar: de dorpsnazi blijkt een goeie vent

In Juli Zehs roman Onder buren verhuist de linkse Dora uit Berlijn naar een radicaal-rechts angehaucht plattelandsdorp. De stereotypen en vooroordelen worden vaardig, maar nogal dik aangezet.

'Kom je eigenlijk uit Polen?', vraagt de 36-jarige Dora - links, milieubewust, net verhuisd vanuit Berlijn - aan haar nieuwe buurman op het Brandenburgse platteland. Deze Gote, die zich eerder vriendelijk heeft voorgesteld als 'de dorpsnazi', kijkt haar aan of ze haar verstand heeft verloren. Ze wijst op zijn voorgevel, waar een rood-witte vlag naast de Duitse hangt. 'Brandenburg', zegt hij. Veel dichter kun je het cliché van de stedeling niet naderen, denkt Dora beschaamd.

Na de kleine, psychologische roman Nieuwjaar (2019) is de politiek helemaal terug in de nieuwe roman van de Duitse schrijver Juli Zeh, die haar engagement niet tot de literatuur beperkt; ze is lid van de sociaal-democratische SPD en leverde vorig jaar in Duitse media nog stevige kritiek op Merkels coronabeleid, waardoor de democratische waarden in het gedrang zouden komen.

De pandemie krijgt ook een nadrukkelijke rol in Onder buren, die speelt tijdens de eerste lockdown, maar het etiket 'cor…Lees verder

Greta Thunberg of Martin Luther King?

BOEKENBAL

De reclamemaakster Dora, een echte stadsmus, verkast naar een fictief boerengat ‘als hypothetische nooduitgang uit haar eigen leven’ en om te ontsnappen aan haar vriend, die een pathologische ‘milieubeschermersfase’ doormaakt. Hij is radicaal veganistisch geworden en dwingt ook Dora ecologisch te leven. De coronalockdown vond hij welkom, volgens Dora ‘omdat hij verliefd is op de Apocalyps’. U merkt het, de nieuwe roman van Juli Zeh vinkt zowat alle vakjes van maatschappelijke relevantie aan: de tegenstelling tussen stad en platteland, klimaatextremisme, corona en levenscrisissen van dertigers die willen herbronnen. Wanneer Dora in het dorpje aankomt, blijkt haar buurman een zelfverklaarde neonazi te zijn. Er groeit gaandeweg een bizarre en ongemakkelijke vriendschap tussen de twee. Juli Zeh schrijft vlot en behapbaar, stilistisch valt er weinig te vertellen over dit met de tondeuse geschoren boek. Interessanter is de manier waarop het klimaatfanat…Lees verder

Actuele en aangenaam provocerende zedenroman van een van de bekendste Duitse auteurs die voortborduurt op haar grote succes 'Ons soort mensen'* (2016). Dora, die in de reclamebranche werkt, verhuist van Berlijn naar het fictieve dorp Bracken (deelstaat Brandenburg), samen met haar hondje, als het ware op de vlucht voor haar vriend Robert, die zich steeds meer ontpopte als te fanatieke, regeltjesgeile aanhanger van de klimaatcatastrofe. Het leven op het land blijkt, net als in 'Ons soort mensen', niet zo idyllisch als in haar voorstelling, zeker als haar buurman Gote zich voorstelt als de dorpsnazi. Ook figureren een homoseksueel paar en een eveneens racistische overbuurman. Naast de bekende scherpe maatschappijkritiek (coronamaatregelen, vooroordelen) zijn het vooral de te overwinnen tegenstellingen die opvallen, want Gote helpt haar ook door ongevraagd meubels te maken. Die dubbele relatie tussen Dora en Gote (en diens dochter Franzi), die van diep wantrouwen in een ongemakkelijke vr…Lees verder

Als 'de dorpsnazi' je buurman wordt

De nieuwste van Juli Zeh is weliswaar geestig, maar stemt ook somber over Duitsland.

Het Oost-Duitse platteland is berucht om zijn hoeveelheid AfD-stemmers en extreem-rechtse sentimenten. En zowaar, bij hun eerste ontmoeting stelt de nieuwe buurman van Dora zich al voor als 'de dorpsnazi'. Dat is slikken voor de 35-jarige Berlijnse, die tijdens de lockdown het grotestadsleven is ontvlucht.

Dora, die werkt bij een reclamebureau dat campagnes voor duurzame producten bedenkt, voelde zich al een tijdje niet meer senang in Berlijn. Werkstress, geen werkelijke vriendschappen, overal een correcte mening over hebben - dat soort dingen. Als haar vriend zich ook nog eens ontpopt als onheilsprofeet voor wie de coronamaatregelen niet streng genoeg kunnen zijn, zegt Dora haar oude leven vaarwel en betrekt ze met haar hondje een vervallen huis in het fictieve dorp Bracken.

Dorp? Eigenlijk eerder een vlek op de kaart. In Bracken ervaart men de werkelijkheid totaal anders dan in de Duitse hoofdstad. Een zieltogende gemeenschap waar mensen tegen heug en meug wat van h…Lees verder

Over Juli Zeh

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Juli Zeh, geboren als Julia Barbara Finck, (Bonn, 30 juni 1974) is een Duitse schrijfster.

Haar eerste boek was Adler und Engel, dat in 2002 werd onderscheiden met de Deutsche Bücherpreis voor het beste debuut. Haar reis door Bosnië en Herzegovina in 2001 was de basis voor haar boek Die Stille ist ein Geräusch.

Juli Zeh studeerde rechten in Passau, Krakau, New York en Leipzig.

Bibliografie

Romans

  • Adler und Engel, Frankfurt/Main (Schöffling) 2001. Nederlandse vertaling: Adelaars en engelen, Ambo|Anthos 2009
  • Die Stille ist ein Geräusch, Frankfurt/Main (Schöffling) 2002
  • Recht auf Beitritt? Ansprüche von Kandidatenstaaten gegen die Europäische Union, 2002
  • Spieltrieb, Frankfurt/Main (Schöffling) 2004. Nederlandse vertaling: Speeldrift, Ambo|Anthos 2006
  • Ein Hund läuft durch die …Lees verder op Wikipedia