Boek
Nederlands

De hobbit

J.R.R. Tolkien (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Een dwerg wordt door een tovenaar uitgezonden om een groep dwergen te leiden bij hun speurtocht naar de draak die de schatten van het dwergenvolk heeft geroofd.
Titel
De hobbit
Auteur
J.R.R. Tolkien
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hobbit
Uitgever
Amsterdam: Mynx, 2007
253 p. : ill.
Andere talen:

Besprekingen

Wat valt er nog voor nieuws te zeggen over een roman die al sinds 1937 wordt gelezen en gerecenseerd? De filmtrilogie brengt De hobbit uiteraard een stuk dichter bij een aantal generaties die er nog niet mee in aanraking zijn gekomen. Hoewel het verschil tussen de roman en de film naar goede traditie hemelsbreed is. Het verhaal vraagt nauwelijks om een samenvatting. Bilbo Balings, een huiselijke hobbit, wordt op een blauwe maandag door Gandalf de Grijze, een tovenaar, meegesleurd op een avontuur waar hij aanvankelijk helemaal geen zin in heeft. Samen met een troep dwergen moet hij de schat in de Eenzame Berg van onder de draak Smaug roven, het liefst met als eindresultaat dat de draak er het leven bij laat. Anders dan de zes boeken over Frodo’s avontuur (In de ban van de ring) vindt er in De hobbit een flink stuk meer actie plaats, maar nog niet zoveel als de films doen vermoeden – die bulken van de overbodige special effects. Voornamelijk de oorlog aan het einde …Lees verder
Sprookjesachtig verhaal over de met zeer menselijke eigenschappen toegeruste hobbit (dwerg) Bilbo Balings, die aanvankelijk zeer tegen zijn zin betrokken raakt in een fantastisch avontuur. De tovenaar Gandalf heeft hem uitgekozen om een groep dwergen te leiden bij hun levensgevaarlijke speurtocht naar de vreselijke draak, die de schatten van het dwergenras heeft geroofd. Onderweg vindt hij bij toeval de machtige en gevaarlijke ring, die zo'n belangrijke rol speelt in de trilogie 'In de ban van de ring' (*). Voor in het boek Thrors kaart, achterin een kaart van Wilderland. Paperback met een blauwe omslag en lichtgele belettering, gedrukt in een kleine letter.

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia