Boek
Nederlands
Heidi woont met haar opa in de bergen in Zwitserland. Ze wordt naar een rijke familie in Frankfurt gestuurd, als gezelschap voor hun dochter. Maar Heidi krijgt heimwee. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Heidi
Auteur
Johanna Spyri
Illustrator
Juliette De Wit
Vertaler
Anneke Scholtens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Heidis Lehr- und Wanderjahre
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, copyright 2016
168 p. : ill.
ISBN
9789021676272 (hardback)

Besprekingen

Heidi is een wees en is vijf jaar als ze door een tante bij haar opa wordt achtergelaten. Opa is een norse man, die met niemand contact heeft en die in de Alpen woont boven op een berg. Langzamerhand weet de levensblije en altijd vrolijke Heidi het hart van de grootvader te ontdooien. Dan wordt Heidi weggehaald en geplaatst als vriendinnetje bij een rijk gehandicapt meisje. Maar ze mist de alpenweide verschrikkelijk. Zou ze ooit nog terug kunnen? De belevenissen van Heidi zijn al in 1880 in boekvorm verschenen, maar weten toch nog altijd te ontroeren. Deze uitgave is hertaald en aangepast aan de eisen van de tijd. Het taalgebruik is goed en hierdoor is het verhaal, dat duidelijk in de negentiende eeuw speelt, toch ook voor hedendaagse kinderen nog prima te lezen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Over Johanna Spyri

Johanna Spyri, geboren als Johanna Louise Heusser (Hirzel, 12 juni 1827 - Zürich, 7 juli 1901), was een Zwitsers schrijfster. Ze schreef onder andere het beroemde boek Heidi, dat later ook verfilmd is.

Biografie

Johanna was het vierde van zes kinderen van arts Johann Jacob Heusser en dichteres Meta Heusser-Schweizer. Ze groeide op in Hirzel, een dorp in het kanton Zürich. In 1852 trouwde ze met Johann Bernhard Spyri. Haar eerste verhaal (Ein Blatt auf Vronys Grab) verscheen pas in 1871, toen Spyri 44 was. In 1881 schreef ze Heidis Lehr- und Wanderjahre, dat een groot succes werd. Het jaar daarna kwam een vervolg uit, Heidi kann brauchen was es gelernt hat. Het boek wordt ook nu nog veel gelezen, en is meerdere malen verfilmd.

Alle boeken en teksten van Johanna Spyri werpen een kritische, nietsverhullende blik op Zwitserland en op het leven van mensen tijdens de vroege industrialisatie. Voo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties