Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het gewicht van de haat

Jo Claes (auteur)
+1
Het gewicht van de haat
×
Het gewicht van de haat Het gewicht van de haat

Het gewicht van de haat

In de reeks:
Genre:
Titel
Het gewicht van de haat
Auteur
Jo Claes
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2017
407 p.
ISBN
9789089245977 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Het gewicht van de haat

Eerste zin. Als vergaderingen doorgaans saai en overbodig zijn, dan is een congres daarvan de vergrotende of zelfs de overtreffende trap.

Het zit hoofdinspecteur Thomas Berg niet mee. Op zijn trip naar Bologna is hij zijn koffer – en halvelings zijn hart – kwijtgeraakt. En ondertussen staat zijn thuisstad Leuven op stelten. Daar arriveren net na de aanslagen in Parijs 250 Syrische vluchtelingen. Koren op de molen van de politieke oppositie, die de waarnemende burgemeester een slap beleid verwijt en vindt dat er in Leuven al genoeg vreemdelingen rondlopen. Dan gaat het snel: in het opvangcentrum knoeit iemand met het eten en vallen er doden. Daarna vindt de politie een lijk in de crypte waarin slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog zijn begraven, een dode Afrikaan onder aan de Keizersberg én een vermoorde nachtwinkeluitbater. Berg raakt er niet wijs uit. Gaat het hier om een seriemoordenaar met algehele vreemdelingenhaat of speelt toch een persoonlijk motief een rol? Ook privé loopt het niet lekker voor Berg, omdat zijn oplaaiende passie ook weer snel dooft.

Jo Cl…Lees verder

Een nieuw opvangcentrum voor asielzoekers op de plaats van een geplande verkaveling voor goedkope woningen verdeelt Leuven in twee kampen. De tegenstanders zijn natuurlijk de extreemrechtse politici. Als twee asielzoekers onder verdachte omstandigheden overlijden, gaan de verdenkingen hun kant op. Twee Belgen van vreemde afkomst volgen het lot van de asielzoekers. Inspecteur Berg richt eerst zijn pijlen op de rechtse politici vanwege hun overduidelijke motief, maar verwijzingen naar de Zeven Werken van Barmhartigheid doen hem twijfelen. Stilaan komen er ook andere verdachten met andere motieven in beeld. De Vlaamse auteur slaagt er in deze elfde misdaadroman* met Thomas Berg als hoofdpersonage in het populistische uitgangspunt niet te laten verzanden in een politiek spelletje, maar zoekt het anderzijds veel te ver. Het overgrote deel van het boek bestaat uit veronderstellingen en insinuaties zonder dat het echte politiewerk belangrijk is. Onder alle verdachten zit geen enkele opvallen…Lees verder

Over Jo Claes

Jo Claes (Hasselt, 29 juli 1955) is een Vlaamse auteur.

Biografie

In 1984 ging Claes werken als leerkracht Nederlands en Engels in het Heilig Hartinstituut Heverlee. In 1986 ontving zijn verhalenbundel De stenen toren de Prijs Beste Debuut. Datzelfde jaar verscheen ook zijn novelle De dwaling en in 1987 de roman Postume dood. In de jaren 90 publiceerde hij nog enkele prozawerken met een klassieke verhaallijn en een doordachte plot.

Sinds 2002 publiceert hij ook non-fictie over hagiografie, mythologie en iconografie. Vooral bekend is het drieluik Sanctus, Sancti en Sanctorum. Daarnaast publiceerde hij werken over de Bijbel, de apocriefe evangelies, de Griekse mythen en de Romeinse sagen.

In 2008 publiceerde Claes met De zaak Torfs een misdaadroman rond het personage van inspecteur Thomas Berg. In 2009 kwam een vervolg en sindsdien komt er elk jaar een Thomas Berg-roma…Lees verder op Wikipedia