Boek
Nederlands

De kunst van het spieken

Jo Claes (auteur)
+1
De kunst van het spieken
×
De kunst van het spieken De kunst van het spieken

De kunst van het spieken

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Het is bijna examenweek. Matthias moet een voldoende halen voor wiskunde, anders mag hij van zijn ouders niet meer hockeyen. Hij werkt hard en volgt bijles. Als hij een hoog cijfer haalt, wordt hij ervan beschuldigd te hebben gespiekt. Hoe kan hij het tegendeel bewijzen? Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
De kunst van het spieken
Auteur
Jo Claes
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2020
179 p.
ISBN
9789089248824 (paperback)

Besprekingen

Matthias zit goed in de nesten. Hij haalt al het hele jaar slechte cijfers voor wiskunde, en als hij de aankomende toetsweek geen voldoende haalt, mag hij van zijn vader niet meer hockeyen. Hij haalt zijn slimme klasgenoot Dante over om hem en hun vriendin Rani bijles te geven. Met succes: ze halen erg goede cijfers. Het enige probleem is dat ze er nu van verdacht worden gespiekt te hebben. De bewijzen stapelen zich op, en het is aan de vrienden om hun onschuld te bewijzen. Een detectiveverhaal voor een jonger publiek, dat zich grotendeels op (een middelbare) school afspeelt. De thematiek van examens, spieken en geheimzinnige klasgenoten zal ongetwijfeld resoneren met de doelgroep, die door de uitgever nogal ruim is omschreven (10 – 14 jaar). Het verhaal speelt zich duidelijk af in een Vlaamse context. Er wordt veel uitgelegd, waardoor weinig spanning wordt opgebouwd. De kern van de verhaallijn is goed, maar de plot is wat mager en bevat enkele gaten en tegenstrijdigheden. Een realist…Lees verder

Over Jo Claes

Jo Claes (Hasselt, 29 juli 1955) is een Vlaamse auteur.

Biografie

In 1984 ging Claes werken als leerkracht Nederlands en Engels in het Heilig Hartinstituut Heverlee. In 1986 ontving zijn verhalenbundel De stenen toren de Prijs Beste Debuut. Datzelfde jaar verscheen ook zijn novelle De dwaling en in 1987 de roman Postume dood. In de jaren 90 publiceerde hij nog enkele prozawerken met een klassieke verhaallijn en een doordachte plot.

Sinds 2002 publiceert hij ook non-fictie over hagiografie, mythologie en iconografie. Vooral bekend is het drieluik Sanctus, Sancti en Sanctorum. Daarnaast publiceerde hij werken over de Bijbel, de apocriefe evangelies, de Griekse mythen en de Romeinse sagen.

In 2008 publiceerde Claes met De zaak Torfs een misdaadroman rond het personage van inspecteur Thomas Berg. In 2009 kwam een vervolg en sindsdien komt er elk jaar een Thomas Berg-roma…Lees verder op Wikipedia