Boek
Nederlands

De paraplu

Ingrid Schubert (auteur), Dieter Schubert (auteur)
Titel
De paraplu
Auteur
Ingrid Schubert Dieter Schubert
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2010
[36] p. : ill.
Aantekening
Een IBBY silent book
ISBN
9789047702757 (hardback)

Besprekingen

Ingrid en Dieter Schubert

Een portret in drie prentenUitstekend idee van Ingrid en Dieter Schubert om met De paraplu een tekstloos boek uit te brengen in hun dertigste jaar als prentenboekenmakers. Zoals zo vaak bij hen, past het boek bij het thema van de Nederlandse Kinderboekenweek ('De Grote TekenTentoonstelling'), maar het herinnert ons bovenal aan de hoge kwaliteit van hun illustraties. Al vanaf hun debuut ? Er ligt een krokodil onder mijn bed! (1980) ? worden hun prenten geprezen voor hun duidelijke en zachte expressiviteit. Hun tekenstijl is geëvolueerd over die dertig jaar, maar behield die essentiële kwaliteit. Met die evolutie veranderde wel het soort verhalen dat ze vertellen, en de kwaliteit daarvan was niet zo constant. Aan de hand van drie prenten wil ik het werk van de Schuberts bespreken. Het zijn niet per se de mooiste prenten ? dat zou moeilijk kiezen worden in de homogeen hoogstaande beeldproductie van deze nauwgezette ambachteli…Lees verder
Een nieuwsgierig hondje vindt een rode paraplu. Als hij hem opsteekt, krijgt de herfstwind vat op hem en blaast hem de lucht in. Dit is het begin van een avontuurlijke reis rondom de aarde die het hondje op gevaarlijke, mooie en bijzondere plekken zal brengen. Hij maakt kennis met vreemde dieren en mensen die hem helpen en hem soms ook naar het leven staan. Dit tekstloze prentenboek nodigt uit tot praten, over de reis per paraplu, de ontmoetingen met dier en mens, de emoties van het zwarte hondje en de kleine details die op de prenten te zien zijn. De illustratoren van dit prentenboek zijn bekend om hun romantisch lieflijke, realistische en gedetailleerde stijl die aantrekkelijk is voor jonge én oudere kinderen. Ook dit prentenboek is in deze stijl gemaakt. De prenten bevatten meerdere lagen en verhaallijnen en daarmee genoeg stof tot vertellen en/of praten. Het gegeven van de paraplu die wegwaait zal jonge kinderen zeker tot de verbeelding spreken. Vanaf ca. 4 jaar.

De paraplu

Een schattig zwart hondje vindt een rode paraplu. Een zwart-wit poesje kijkt vanop een afstand toe. Plots voert een felle herfstwind het hondje met de paraplu de lucht in tot boven de wolken. Het hondje kan op de wolkenmassa stappen, maar valt opeens in een zwart gat en zweeft aan zijn paraplu naar beneden. Hij ziet onder zich de savanne met al zijn dieren. Door een ferme ademstoot van de olifant ontsnapt hij aan gevaarlijke krokodillen en landt hij in zijn paraplu op de golven van de oceaan. Hij aanschouwt de wondere wereld onder water tot hij door de fontein van de walvis over land gecatapulteerd wordt, dwars door de jungle. Daar wordt hij beschoten met pijlen en drijft hij op de warme lucht naar de koude poolstreken. Uiteindelijk begeleidt een vlucht vleermuizen hem terug naar huis, waar het zwart-witte poesje hem staat op te wachten.
Een prentenboek met fantastische illustraties van Ingrid en Dieter Schubert. Ze beslaan dubbele pagina's. Het zijn de landschappen die het verh…Lees verder

Over Ingrid Schubert

Ingrid Schubert (Essen, West-Duitsland, 29 maart 1953) is een schrijfster en illustrator van kinderboeken en prentenboeken uit de Nederlandstalige jeugdliteratuur.

Biografie

Na een opleiding (vrije schilderkunst) aan de kunstacademie van Münster (Duitsland) kreeg ze samen met Dieter Schubert een beurs voor de Rietveld Academie. Naar aanleiding van een opmerking van Piet Klaasse begonnen ze samen aan een prentenboek. Het resultaat werd Er ligt een krokodil onder mijn bed! (1980). Hoewel ze de meeste boeken samen maken, kreeg Dieter Schubert voor het enige boek waar alleen zijn naam opstaat - Monkie (1986) - een Gouden Penseel. Op de vraag wat hun werk typeert zegt Ingrid Schubert: "De subtiele grapjes, als ik dat mag zeggen. Soms moet je drie keer kijken tot je de details ziet die we met heel veel plezier in de tekening gestopt hebben. Maar ook onze nauwkeurigheid."

Bibliografie<…Lees verder op Wikipedia

Suggesties