Boek
Nederlands

Een heel gewoon leven

Imogen Crimp (auteur), Els Franci-Ekeler (vertaler)
Een studente met de ambitie om operazangeres te worden ontmoet een oudere man die haar financiële problemen kan wegnemen, wat het begin vormt van een machtsspel met verstrekkende gevolgen.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Een heel gewoon leven
Auteur
Imogen Crimp
Vertaler
Els Franci-Ekeler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A very nice girl
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2022
399 p.
ISBN
9789403110011 (paperback)

Besprekingen

Als je de kleur van een man moet aannemen

De debuutroman van Imogen Crimp gaat over klasse en privileges. Over hoogopgeleide jonge vrouwen zonder geld, maar met prijzige ambities, te arm om het feminisme dat ze verkondigen te belijden.

Anna studeert aan het conservatorium in Londen. Met haar vriendin Laurie, die graag schrijver wil worden, huurt ze een armoedige kamer bij een hospita. Ze wil graag operazangeres worden en doet noodgedwongen mee aan dure audities. Ze komt ternauwernood rond en heeft een bijbaantje als jazzzangeres in een hotelbar.

Daar ontmoet ze de knappe bankier Max, die zegt net te zijn gescheiden. Ze wordt verliefd op hem en ze krijgen een verhouding. Hij fêteert haar op dure etentjes, maar schuift haar na verloop van tijd ook envelopjes met geld toe. Over zijn privéleven weet ze weinig. Max is vooral geprivilegieerd en geheimzinnig, wat op den duur synoniem is voor 'saai en van bordkarton'.

Inderdaad: debuut Een heel gewoon leven van de Britse Imogen Crimp (1989) bevat alle ingrediënten van een voorspelbaar liefdesromannetje en het vergt het nodige doorzettingsvermogen om je door al die clichés heen te worstelen (de uitvoerige omschrijvingen van haar armo…Lees verder

Een roman over een jonge vrouw die operazangeres wil worden, maar te maken krijgt met de concurrentie van haar medestudenten en een benarde financiële situatie. Anna moet zich overdag meten met studeren die een betere uitgangspositie hebben dan zij, en zingt ’s avonds in een hotelbar om de huur te kunnen betalen. Totdat ze Max ontmoet, een succesvolle veertiger die veel van haar problemen kan wegnemen. Maar hij is ook veeleisend en er ontwikkeld zich een machtsspel tussen de twee. Anna moet keuzes maken met verstrekkende gevolgen. Het verhaal is prettig leesbare en persoonlijke stijl geschreven. Met vaart en lichtheid geschreven. Imogen Crimp (1989) studeerde moderne literatuur in Londen. Na haar studie volgde ze aan het conservatorium enige tijd de opleiding voor operazangers. Crimp woont en werkt in Londen. ‘Een heel gewoon leven’ is haar debuut.