Boek
Nederlands

Harde noten

Ilse De Keyzer (auteur)
+1
Harde noten
×
Harde noten Harde noten
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Na de scheiding van haar ouders verhuist Kaat met haar moeder en broertje naar de stad. Op haar nieuwe school wordt ze wegens haar verlegenheid en werklust gepest. Wanneer ze vervelende e-mails ontvangt, voelt ze zich nergens meer veilig.
Titel
Harde noten
Auteur
Ilse De Keyzer
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
78 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door Papieren vriendin
ISBN
9789044817386 (hardback)

Besprekingen

Na de scheiding van haar ouders verhuizen Kaat, Sep en hun moeder van het platteland naar de stad. Sep past zich beter aan dan Kaat. Zij mist haar tuin met de dieren, haar papa en haar vrienden. Uit medelijden met haar moeder laat ze niets merken, ook niet wanneer ze op haar nieuwe school gepest wordt. Wanneer ze toch breekt, grijpen haar moeder en haar broertje in. Maar opmerkingen worden door de klassenleraar en directeur weggewuifd. Wanneer het tot cyberpesten komt, moeten ze wel ingrijpen.
Dit verhaal stelt pesten op een heldere, maar klassieke manier aan de kaak. Zowel de personages als het verhaalverloop zijn voorspelbaar. De eerder verlegen, brave Kaat is bekommerd om haar punten en speelt bovendien muziek. Zij komt op school terecht in een stoere, puberende klasgroep. Twee dominante klasgenoten bepalen het groepsgedrag. Hun klassieke imago – rijk , mooi gekleed, grote mond, maar eigenlijk ongelukkig thuis – wordt terloops doorprikt.
Ook de structuur van het verhaal…Lees verder
Kaat (13) verhuist na de scheiding van haar ouders samen met haar moeder en haar broer Sep naar de stad. Op hun nieuwe school vindt Kaat het behoorlijk moeilijk om nieuwe vrienden te maken. Ze is een ijverige leerling die ook nog eens van Latijn, tekenen en muziek houdt; een buitenbeentje dus in de ogen van haar klasgenoten. Kaat voelt zich onzeker, weet niet van zich af te bijten en wordt het slachtoffer van pesterijen in de klas. Als het ook nog eens escaleert tot cyberpesten moet ze hulp zoeken. Maar wie kan haar helpen? De Vlaamse auteur schreef met dit debuut een actueel verhaal dat aansluiting zoekt bij de leefwereld van de kinderen. Helaas voel je te vaak de volwassen visie in het verhaal. Het is soms te uitleggerig en te beschrijvend en het perspectief van de alwetende verteller verhindert dat de jonge lezer zich echt door het verhaal kan laten meeslepen. Toch laat het zich wel vlot lezen, mede door de korte hoofdstukken die zorgen voor vaart in het verhaal. Vanaf ca. 11 jaar.

Harde noten

De ouders van Kaat en Sep gaan uit elkaar. Kaat en Sep verhuizen samen met hun moeder naar de stad. Broer Sep vindt al gauw zijn draai in zijn nieuwe omgeving, maar Kaat heeft het moeilijker. Een verlegen meisje op een nieuwe grote school wordt als een buitenbeentje bekeken, het gebeurt wel vaker. Maar in dit geval gaat het helemaal de verkeerde kant op: Kaat wordt gepest door haar klasgenoten en de juf komt niet tussenbeide. Als het pesten omslaat in cyberpesten weet Kaat echt niet meer wat ze nog moet doen.In dit boek wordt een actueel probleem aangeklaagd. Cyberpesten is onzichtbaar maar sterk aanwezig in onze maatschappij. Ilse de Keyzer komt, naar eigen zeggen, als leerkracht vaak in aanraking met dergelijke manier van pesten.
Clavis gaf de laatste tijd een aantal boeken uit voor deze leeftijdsgroep (11+), een soort probleemromans voor jongere tieners. Het genre blijft populair, maar doordat de boeken toch ietwat eenvoudiger geschreven zijn, blijft een uitgebreide uitwerkin…Lees verder

Over Ilse De Keyzer

Ilse De Keyzer (1980) is een Belgische jeugdboekenschrijfster.

Naast haar schrijfwerk is zij docente. Haar ervaringen in het onderwijs waren de aanleiding voor haar debuutroman Harde Noten in 2012, een pleidooi tegen het pesten.

Levensloop

Ilse De Keyzer werd in 1980 geboren. Ze is de dochter van René de Keyzer, oud-gemeentesecretaris van Tielt-Winge. Ilse ging in Aarschot naar het Sint-Jozefcollege.

Anno 2022 woont ze in Tielt-Winge. Ze is docente Nederlands, geschiedenis en godsdienst in de eerste graad van het secundair onderwijs, aan het Sint-Pieterscollege in Leuven. Met haar vader, auteur van Flarden van de Grooten Oorlog: in het hart van het Hageland (2014), deelt ze haar interesse in de plaatselijke geschiedenis van tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Harde noten

In 2012 verscheen het debuut van De Keyzer: de jeugdroman Harde noten. Als leerkrac…Lees verder op Wikipedia