Boek
Nederlands

1 minuutje voor het slapengaan

Hetty Van Aar (auteur), Pascal Vermeersch (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Het meisje Kaatje, de dino Kamiel en hun vriendjes beleven allerlei avonturen. Korte verhaaltjes over uiteenlopende onderwerpen: een snoepjesboom, een uitstapje naar zee, kietelen, indiaantje spelen etc.
Extra onderwerp
VOO, Voorleesverhalen (jeugd)
Titel
1 minuutje voor het slapengaan
Auteur
Hetty Van Aar
Illustrator
Pascal Vermeersch
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Eén minuutje voor het slapengaan
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2015
107 p. : ill.
ISBN
9789002257827 (hardback)

Besprekingen

1 minuutje voor het slapengaan is een heel uiteenlopende verzameling verhaaltjes met de personages uit de televisieserie Kaatje. In de veelheid aan korte verhaaltjes is er voor elke kind wel wat: spelletjes spelen, eerste sneeuw, op het strand, ijsjes kiezen, fantaseren, jarig zijn, ziek zijn, niet in bad willen gaan, enz. Het boek brengt geen nieuwe verhalen maar wel populaire, herkenbare gebeurtenissen in Kaatje-formaat. Sommige verhalen zijn heel banaal, zoals ‘Naar zee’, waarin Kamiel en Kaatje zich gewoon afvragen of de ondergaande zon de zee verwarmt, terwijl anderen wel meer diepgang en een moraal vertonen. In ‘Groen met roze stippen’ vinden wij dezelfde moraal als bij Aesops’ De jongen die wolf riep: als je liegt geloven mensen je niet meer. In ‘Doornfrats’ krijgen we dan weer  een korte, feministische bewerking van Doornroosje.
Doordat de lengte van elk verhaal beperkt is (drie bladzijden die in ongeveer twee minuten kunnen worden voor…Lees verder
Zesentwintig kleine verhaaltjes om voor het slapengaan voor te lezen, rond het meisje Kaatje, de stoere uitvinder Victor, de aapjes Frits en Frats en het draakje Kamiel. De korte afgeronde verhaaltjes gaan over kleine belevenissen: een spin, een vliegtuig maken van een doos, in bad, weer een domme streek van Kamiel of een uitvinding van Victor. De tekst is niet nadrukkelijk gericht op stimuleren en leren, maar hier en daar komen taalaspecten en ruimtelijke begrippen aan bod. Op iedere bladzij wordt een woord of zin in een rode kleur uitgelicht en benadrukt. Het idee erachter is niet duidelijk. De verhaaltjes zijn wat cliché en stijf. De illustraties zijn vlak en cartoonesk, maar wel kleurig. De verzorgde uitgave heeft dik, glad papier en is stevig ingenaaid. Kaatje is dagelijks te zien op Ketnet. Voorlezen aan peuters vanaf ca. 3 jaar, maar in 1 minuutje is niet aan te bevelen.

Kaatje. 1 minuutje voor het slapengaan

Na 'drie minuten' nu ook 'één minuut voor het slapengaan': Kaatje beleeft samen met haar vrienden Kamiel en Victor 26 één-minuut-avonturen. Elk goed om je kleuter enkele minuten voor het slapengaan te entertainen. De verhaaltjes sluiten helemaal aan bij de belevingswereld van het publiek maar stellen niet zoveel voor.
Het boek is geschreven met een duidelijke bedoeling en is daar zeker in geslaagd. Het is echter geen boek om in één ruk uit te lezen of een boek dat op welke andere manier dan ook een meerwaarde kan zijn dan puur entertainment van je kleuter.
Handig boek als je snel een kort verhaaltje wil voorlezen aan je kind. Bovendien zijn Kaatje en haar vrienden best populair. Het zal dus bij heel wat kinderen in de smaak vallen.

Suggesties