Boek
Nederlands
Het leven en lijden van drie generaties vrouwen uit het moderne, door corruptie en geweld van Boko Haram geteisterde Kameroen.
Extra onderwerp
Prix Ahmadou Kourouma
Titel
De dagen komen en gaan
Auteur
Hemley Boum 1973-
Vertaler
Mieke Maassen Gertrud Maes Alice Teekman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les jours viennent et passent
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2020
317 p.
Aantekening
Publicatie in samenwerking met Oxfam Novib
ISBN
9789493081734 (paperback)

Besprekingen

De ongeneeslijk zieke Anna uit Kameroen verblijft in haar laatste levensfase in een Parijs’ ziekenhuis, waar zij zich haar veelbewogen leven in haar Afrikaanse vaderland herinnert. Al eerder verliet haar ruim 40-jarige dochter Kameroen voor haar werk in Parijs. Rond deze onafhankelijke, intelligente vrouw en moeder, die haar huwelijk met een Fransman zag stranden, is de turbulente tweede verhaallijn geweven. Het gruwelijke lot van twee jonge Kameroense vrouwen, die in handen vallen van de islamitische terreurbeweging Boko Haram, vormt de derde, indringende verhaallijn. In deze veelstemmige, bij vlagen aangrijpende roman over leven en lijden van drie generaties Afrikaanse vrouwen detoneren uiteenzettingen van de alwetende verteller enigszins. Voor deze roman over sterke vrouwen uit het onafhankelijke, door corruptie en islamitisch geweld geteisterde Kameroen ontving de Frans-Kameroense auteur (1973) de Prix Ahmadou Kourouma 2020. Haar roman ‘Si d’aimer…’ (2012) werd met de Prix Ivoire …Lees verder

Over Hemley Boum

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Npetitjean

Hemley Boum (Douala, 1973) is een Kameroens romanschrijver. Twee van haar romans werden bekroond met de Grand prix littéraire d'Afrique noire.

Biografie

Boum groeide op in Douala. Zij studeerde sociale wetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Centraal-Afrika in Yaoundé en internationale handel aan de Katholieke Universiteit Rijsel. Daarna behaalde zij een Diplôme d'études supérieures spécialisées in marketing en kwaliteit aan de École supérieure de Lille. Terug in Douala werkte zij zeven jaar voor een internationaal bedrijf.

Ze woont in Maule, een voorstad van Parijs met haar man en hun twee kinderen.

Werk

In 2010 verscheen haar eerste roman, Le Clan des femmes, over polygamie in een Afrikaans dorp aan het begin van de twintigste eeuw.

Haar tweede roman, Si d’aimer…, werd bekroond met de zesde Prix Littéraire Ivoire 2013, en was een van de tien werken …Lees verder op Wikipedia