Boek
Nederlands

De dief van Veelmeer

Heidi Walleghem (auteur), Claudia Verhelst (illustrator)
+1
De dief van Veelmeer
×
De dief van Veelmeer De dief van Veelmeer
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Er is een brutale dief in het dorp. Stijn en zijn zusje Lies willen hem in de val laten lopen. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Diefstal
Titel
De dief van Veelmeer / Heidi Walleghem ; met tek. van Claudia Verhelst
Auteur
Heidi Walleghem
Illustrator
Claudia Verhelst
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005
102 p. : ill.
ISBN
90-5838-299-0

Besprekingen

Tuur, het konijn van Lies (7), blijkt tot haar grote droefheid verdwenen, en dan is plots ook de fiets van broer Stijn (9) weg. Als de radio meldt dat er in de gemeenteschool ingebroken is, weten ze zeker dat Tuur en de fiets gestolen zijn. Als de politie waarschuwt voor nog meer diefstallen, bedenken Stijn en Lies plannetjes om de dief te slim af te zijn: door het raam ontsnappen met aan elkaar geknoopte lakens, de hond Puk dieven leren pakken, bruine zeep op de vensterbanken smeren, een emmer water op de halfopen deur zetten... Natuurlijk pakt dat allemaal verkeerd uit en wordt vader boos. Toch blijft de schrik voor een nieuwe inbraak, want de dief liet bij de bestolen buurman een briefje achter met de boodschap dat hij nog eens een bezoekje zal brengen. Stijn sluit vriendschap met een wat rare jonge agent zonder wapen. Ze spannen een valstrik voor de dief: ze zetten dure spullen buiten de deur en als de dief toeslaat, betrappen ze hem op heterdaad. Het loopt natuurlijk verkeerd.
Lees verder
Het dorp Veelmeer wordt onveilig gemaakt door een brutale dief. Stijn en zijn zusje Lies bedenken het een en ander om de dief in de val te laten lopen, maar steeds zijn de verkeerde mensen daarvan de dupe en is de dief iedereen te slim af. Uiteindelijk lukt het toch, zij het niet geheel volgens plan, en vooral door toedoen van Lies, waardoor haar bazige broer wat op zijn neus kijkt. Oppervlakkig, wensvervullend verhaal dat weinig achterlaat. De uitgave ziet er verzorgd uit met royale druk en zinnen die steeds op een nieuwe regel beginnen, maar wel op een volgende regel doorlopen. De meeste hoofdstukken zijn erg lang (14 tot 16 bladzijden), terwijl er weinig illustraties (clichématig, in zwart-wit) als rustpunt zijn opgenomen. De gekleurde omslagillustratie maakt nieuwsgierig. Voor niet veeleisende kinderen vanaf ca. 7 jaar.

De dief van Veelmeer

Stijn en Lies, broer en zus, respectievelijk 9 en 7 jaar oud, wonen met hun ouders in Veelmeer, dat geplaagd wordt door mysterieuze diefstallen. Ze bedenken, achter de rug van hun ouders om, allerlei plannen om de dief te vatten. Zoals knikkers onder de deurmatten en bruine zeep op de vensterbanken. Het loopt echter niet zo gesmeerd als gepland, tot Stijn gecontacteerd wordt door een zogenaamde agent … Dit stereotiepe verhaal is met een beperkte woordenschat vlot verteld. Jonge lezers zullen zich graag identificeren met de hoofdrolspelers uit dit verhaal, maar voorspelbaarheid en ongeloofwaardigheid ondermijnen het geheel. De twee protagonisten kunnen erg veel aan voor hun leeftijd en de samenloop van omstandigheden is té toevallig om waar te kunnen zijn. Hoewel het verhaal realistisch wil zijn, geeft het een fout beeld van de hedendaagse realiteit. De illustraties zijn stroef en voegen niets toe aan het verhaal. Ze missen sfeer en de afgebeelde figuren ogen houterig.