Lore woont met haar ouders en kleine zus Liesje in het plaatselijk café van het kleine grensdorp Koewacht. De rust wordt er brutaal verstoord als het dorp tijdens de Eerste Wereldoorlog letterlijk doormidden gesneden wordt door een prikkeldraad. Van de ene dag op de andere worden families en vrienden van elkaar gescheiden. Niemand mag de grens over, en Lore kan haar vriendje Bert, die op Nederlands grondgebied woont, niet meer ontmoeten. Ook Liesje, die bij oma logeert, kan niet meer naar huis komen. De kerk van het dorp staat in België, de meisjesschool in Nederland, en Lore kan dus niet meer naar school. De smokkelaar Voske brengt brieven voor familieleden en vrienden over de grens. Hoe langer de oorlog duurt, hoe grimmiger de sfeer en hoe hardvochtiger de Duitse soldaten worden. Lore wordt verkracht en er vallen verscheidene doden onder de smokkelaars en burgers die het wagen om de grens over te steken. Het wordt dan ook steeds gevaarlijker voor Voske en de andere smokkelaars om br…
Lees verder
Lore woont met haar ouders en kleine zus Liesje in het plaatselijk café van het kleine grensdorp Koewacht. De rust wordt er brutaal verstoord als het dorp tijdens de Eerste Wereldoorlog letterlijk doormidden gesneden wordt door een prikkeldraad. Van de ene dag op de andere worden families en vrienden van elkaar gescheiden. Niemand mag de grens over, en Lore kan haar vriendje Bert, die op Nederlands grondgebied woont, niet meer ontmoeten. Ook Liesje, die bij oma logeert, kan niet meer naar huis komen. De kerk van het dorp staat in België, de meisjesschool in Nederland, en Lore kan dus niet meer naar school. De smokkelaar Voske brengt brieven voor familieleden en vrienden over de grens. Hoe langer de oorlog duurt, hoe grimmiger de sfeer en hoe hardvochtiger de Duitse soldaten worden. Lore wordt verkracht en er vallen verscheidene doden onder de smokkelaars en burgers die het wagen om de grens over te steken. Het wordt dan ook steeds gevaarlijker voor Voske en de andere smokkelaars om brieven, informatie en goederen naar de andere kant te krijgen. Ondanks alle tegenkantingen wordt de verliefdheid tussen Lore en Bert sterker, en samen zijn ze de vijand te vlug af.
Het verhaal is chronologisch opgebouwd en wordt verteld vanuit het standpunt van Lore, Bert en Voske. Het boek schetst een realistisch beeld van het leven in een grensdorp tijdens de Duitse bezetting. De auteur is karig met beschrijvingen, zodat de lezer zich moeilijk een beeld kan vormen van de personages en hun omgeving. Het duurt dan ook even vooraleer je echt in het verhaal kan kruipen, en echt spannend wordt het op geen enkel moment. Wanneer Lore en Bert op de vlucht zijn voor de potentiële moordenaar van Lore wordt de spanning verbroken door een zin als: "Het was hier vredig. De vogels kondigden de nieuwe dag aan." Je kunt je als lezer moeilijk voorstellen dat zulke gedachten door het hoofd gaan van een opgejaagd, angstig meisje in een uiterst gevaarlijke situatie.
Deze paperback over verliefdheid en smokkelen tijdens de Eerste Wereldoorlog is geschreven voor kinderen vanaf twaalf jaar. Voor deze leeftijdsgroep is het echter nogal zwaar op de hand, speelsheid of humor zijn hier ver te zoeken. De omslagillustratie spreekt bovendien niet echt tot de verbeelding. Het musje op de prikkeldraad verwijst wel naar de vraag van Lore waarom vogels niet sterven door de elektrische prikkeldraad en mensen wel.
Hedwig Van De Velde was leraar Nederlands en geschiedenis en schreef al een aantal historische jeugdromans. Voor Een lied voor Lore inspireerde hij zich op het oorlogsdagboek van Dr. Leon Van Haelst, in die tijd schepen van Stekene en huisdokter. Van Haelst had familie en vrienden aan beide zijden van grens en was dus een betrouwbare bron. Dit boek is zonder twijfel waarheidsgetrouw geschreven en vormt een uitstekende aanvulling op de handboeken tijdens de geschiedenisles. [Ine Bancken]
Verberg tekst