Boek
Nederlands

Bisjou

Guy Didelez (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
+1
Bisjou
×
Bisjou Bisjou
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Sander is smoorverliefd op Alien, maar die ziet hem niet staan. Hij geeft haar een katje in de hoop haar voor zich te winnen. Alien noemt hem Bisjou. Als het beestje ontsnapt, belanden ze in een avontuur.
Onderwerp
Verliefd zijn
Titel
Bisjou
Auteur
Guy Didelez
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2012
140 p. : ill.
ISBN
9789059328303 (hardback)

Besprekingen

Bisjou is het vierde deel in de reeks over de twee tortelduifjes Sander en Alien. De titel is een samentrekking van de Franse woorden bijou (juweel) en bisou (kus). Het geeft meteen weer dat het thema ‘verliefdheid’ een belangrijke rol speelt. Net als in de vorige delen wordt dit aangevuld met een stevige portie actie. Zo ontstaat er een lichtvoetig verhaal dat gemakkelijk wegleest.
Als Sander in de krant leest dat er tigerkidnappers actief zijn in de regio van Sint-Martens-Latem, is hij er niet gerust op. Omdat Alien daar woont, wil hij haar waarschuwen. Wanneer hij naar haar toegaat, merkt hij dat ze bijzonder veel aandacht besteedt aan haar nieuwe buurjongen Jean-Baptiste. Sander vindt hem al snel een opschepperige betweter. Als hij ook nog eens te weten komt dat Jean-Baptiste Alien een knoert van een ring cadeau heeft gedaan, wordt hij ontzettend jaloers. Hij wil graag dit geschenk overtreffen, en geeft Alien een schattig katje. Alien is er helemaal weg v…Lees verder
Sander leest in de krant dat in de villabuurt een bende inbrekers actief is. Zijn vriendin Alien woont in de buurt. Als zij bij het achtervolgen van hun ontsnapte jonge kat in het huis van de buren terechtkomen, is daar net de bende actief. Vlot, soms humoristisch geschreven avonturenverhaal over Sander en zijn vriendin Alien. De karaktertekening is oppervlakkig. Sander en Alien zijn verliefd, zoenen heel wat af, maar het wordt niet invoelend beschreven. In het verhaal zijn mails over en weer van Sander en Alien weergegeven. Ze bellen niet, omdat hun vriendschap geheim moet blijven. Het taalgebruik is niet altijd even fraai en er staan ook enkele taalfouten in de tekst. De stripachtige zwart-witillustraties laten zien wat er in de tekst staat. Het katje Bisjou staat bij elk genummerd hoofdstuk afgebeeld. Vierde deel uit de serie 'Sander & Alien'*, maar het is goed afzonderlijk te lezen. Wel wordt regelmatig naar andere delen verwezen. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties