Rikki en de tuin van opa

+1
Rikki en de tuin van opa
×
Rikki en de tuin van opa Rikki en de tuin van opa

Rikki en de tuin van opa

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Titel
Rikki en de tuin van opa
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
[28] p. : ill.
ISBN
9789044816792 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Rikki, het bekende konijn van Guido Van Genechten, is toe aan een nieuw avontuur. Nu ja, avontuur? In dit verhaal gaat Rikki met zijn ouders op bezoek bij oma en opa. Opa’s tuin is Rikki’s lievelingsplek. Terwijl ze samen tuinieren, onderwijst opa over de functie van regenwormen, de zaadjes die niet te dicht bij elkaar in de grond mogen, waarom de zonnebloem ‘zonnebloem’ heet enz. Het verhaal is een aaneenschakeling van tuinactiviteiten met bijbehorende wetenswaardigheden. Het educatieve karakter heeft de verhaalpret helaas overwoekerd. Wat overblijft, is een didactisch praatje verpakt in verhaalvorm. De overgangen tussen de verschillende bezigheden zijn vlot, al is het slot wel wat vreemd, want op de laatste bladzijde gaan opa en Rikki simpelweg naar binnen, naar oma’s keuken. Wie dit boek om didactische redenen wil inzetten, zit wel goed. Een weetgierige kleuter zal de informatie kunnen appreciëren.
De tekst is een vlotte afwisseling tussen beschrijving en dialoog. De zinnen zi…Lees verder
Konijntje Rikki gaat met zijn ouders op bezoek bij opa en oma. Opa heeft een groentetuin en Rikki helpt hem bij het spitten, zaaien en oogsten. Opa vertelt over de cyclus bloem, zaadjes, plantjes. Op het achterste schutblad wordt, in een kader, kort nog informatie gegeven over zaadjes uit bloemen, vruchten en over de aardappel. Konijn Rikki leeft met zijn familie als mensen. Ze hebben een kat als huisdier, die ook in verhouding kleiner is getekend. De dubbelpaginagrote tekeningen zijn met zwarte lijnen opgezet en ingekleurd met acrylverf in sprekende kleuren. De ondergrond van rood-wit ruitjespapier is soms te zien en dat geeft een speciaal effect aan de vrolijke illustraties. Het uiterlijk van het mooi verzorgde prentenboek en het vriendelijke verhaaltje zijn geschikt voor kleuters. De informatieve invalshoek is bruikbaar voor de onderbouw van de basisschool. Over Rikki verschenen al vele prentenboeken. Vanaf ca. 4 jaar.

Rikki en de tuin van opa

Rikki is een klein konijntje dat dol is op zijn opa. Rikki mag altijd helpen in zijn tuin. Er is een bloemperk, een perenboom, maar het liefst van al is hij in de groentetuin. Deze keer gaan ze worteltjes oogsten en gaan ze een nieuw stukje aarde omspitten om er vervolgens spinazie te zaaien. Wanneer Rikki zich afvraagt waar de zaadjes vandaan komen, legt opa het uit met een zonnebloem als voorbeeld.
Rikki is al een gevestigde waarde in de wereld van de kinderboeken. Eénmaal je een boek over Rikki hebt gelezen ken je de stijl van de verhalen en tekeningen en is het altijd een beetje herhaling. Toch is het een fijn boek voor kinderen die geïnteresseerd zijn in planten en het kweken van groenten. Iedere stap die je moet doen om groenten te zaaien, wordt helder en begrijpbaar beschreven. Alles gebeurt in een leuke ontspannen sfeer die je kunt verwachten in een grootouder-kleinkindrelatie.

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max