Boek
Nederlands

Waait het in de ruimte? : 50 vragen van kinderen over de ruimte

Govert Schilling (auteur), Irene Goede (illustrator)
+1
Waait het in de ruimte? : 50 vragen van kinderen over de ruimte
×
Waait het in de ruimte? : 50 vragen van kinderen over de ruimte Waait het in de ruimte? : 50 vragen van kinderen over de ruimte

Waait het in de ruimte? : 50 vragen van kinderen over de ruimte

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Is er ergens in het heelal nog een wereld zoals de onze? Zijn er wel eens ongelukken gebeurd in de ruimte? Wat is een satelliet? Vragen en antwoorden over sterrenkunde en de ruimtevaart.
Onderwerp
Sterren, Ruimtevaart, Heelal
Titel
Waait het in de ruimte? : 50 vragen van kinderen over de ruimte
Auteur
Govert Schilling
Illustrator
Irene Goede
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2013
105 p. : ill.
ISBN
9789025752408 (paperback)

Besprekingen

In dit leuke, verzorgde boekje beantwoordt ruimte-expert Govert Schilling vijftig vragen over de ruimte die hij en de Nederlandse Space Expo van kinderen kregen. Wat was er voordat het heelal bestond? Hoe gaat een astronaut naar de wc? Waarom is ruimtevaart zo duur?
Het boekje is heel overzichtelijk. De inhoudstafel vooraan laat je toe om gericht te zoeken, maar het is net zo fijn om gewoon te bladeren en lukraak te beginnen lezen. Op elke dubbele bladzijde wordt er één vraag en antwoord uit de doeken gedaan. Deze lengte is ideaal, want de auteur heeft voldoende ruimte om de vraag naar behoren te behandelen en voor de jonge lezer blijft het een te behappen brok tekst.
Schilling schrijft heel duidelijk. Helder en beknopt beantwoordt hij de vragen. Dat is belangrijk, want ze zijn niet allemaal eenvoudig. Vragen zoals ‘Hoeveel planeten zijn er in ons zonnestelsel?’ en ‘Drinken astronauten plas?’ zijn simpel genoeg. Maar Schilling weet ons ook te vertellen waarom niemand weet w…Lees verder
Houdt de zon nooit op met schijnen? Kennen alle astronauten elkaar? En zullen wij ooit met de lichtsnelheid reizen? De auteur beantwoordt vijftig vragen over de sterrenkunde en ruimtevaart. Er wordt aandacht besteed aan o.a. de aarde, maan, zon, planeten en het diepere heelal tot aan raketten en het leven van een astronaut. Zonder voorwoord of introductie wordt per dubbele pagina steeds een vraag behandeld. Voor de gehele vormgeving, inclusief de wat flauwe, getekende zwart-witillustraties, zijn vier roze/paarse tinten gebruikt. De sterrenkundematerie leent zich niet echt goed om in vraag en antwoord behandeld te worden. De auteur (sterrenkundejournalist, bekend van vele boeken en publicaties en zijn ongelooflijk duidelijke uitleg) heeft weliswaar een duidelijke opbouw gebruikt, maar lijkt zelf ook meer enthousiast te worden bij de ruimtevaartvragen. Deze antwoorden lezen boeiender. Een helder, maar wat saaie educatieve uitgave met wel soms intrigerende vragen. Helaas ontbreekt een wo…Lees verder

Waait het in de ruimte?

Op telkens een dubbele pagina beantwoordt de auteur vijftig vragen die kinderen zich stellen over de ruimte. De informatie is beknopt en duidelijk. Het begint bij: 'Waarom is de wereldbol rond?' Verder komen er vragen of we niet duizelig worden op die draaiende aarde en waarom we er niet af vallen. De ruimtevaart en de astronauten zijn ook aanleiding tot originele vragen, bijvoorbeeld: 'Eten astronauten hagelslag' of 'Zijn er ook vrouwen in de ruimte?' Veruit de moeilijkst te beantwoorden vraag is deze: 'Wat zit er aan de andere kant van het zwarte gat?' De antwoorden zijn nooit belerend maar je leert er wel van en ze zijn heel bevattelijk verwoord. De illustraties sluiten perfect aan bij het onderwerp.
Dit boek(je) is een het tiende deel in de Vragenserie. Het lijken me interessante boeken voor een klasbibliotheek vanaf het vierde leerjaar en uiteraard horen ze ook thuis in de openbare bibliotheek.

Over Govert Schilling

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Govert Schilling (Meerkerk, 30 november 1956) is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van de sterrenkunde. Hij is autodidact op het gebied van zowel de astronomie als de journalistiek.

Loopbaan

Schilling heeft de opleiding werktuigbouwkunde aan de hts van Utrecht gevolgd. Sterrenkunde was al sinds 1972 zijn hobby en het overbrengen van kennis van de sterrenkunde heeft altijd zijn belangstelling gehad. Hij schreef in de loop van de jaren zeventig veel artikelen en brochures voor de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

Schilling was van 1980 tot 1987 hoofdredacteur van het sterrenkundige maandblad Zenit en werd in 1982 programmaleider bij het toenmalige Zeiss Planetarium Amsterdam. Dat ging in 1986 naar het Artis Planetarium over. Hij had daar van 1987 tot 1998 een aanstelling als programmaleider. Het eerste kinderprogramma van het Artis Pl…Lees verder op Wikipedia

Suggesties