Boek
Nederlands

De ontdekking van de ruimte

Govert Schilling (auteur), Esther Van Gameren (illustrator), Edith Leusink (illustrator)
Is er leven op Mars? Waar komt de maan vandaan? Allerlei feiten, weetjes en vragen over de maan, planeten en sterren komen aan bod. Met veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.
Bevat
Titel
De ontdekking van de ruimte
Auteur
Govert Schilling
Illustrator
Esther Van Gameren Edith Leusink
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2012
92 p. : ill.
ISBN
9789048818730 (paperback)

Besprekingen

De ontdekking van de ruimte verzamelt drie eerder verschenen boeken van Govert Schilling: De ontdekking van de maan, De ontdekking van de planeten en De ontdekking van de sterren. De drie boeken zijn zonder verdere redactie gebundeld, maar verrassend genoeg valt Schilling, ondanks deze manier van werken, nauwelijks in herhaling.
De vlag van elk van deze delen dekt terdege zijn lading: in het eerst deel komen alle mogelijke aspecten van de maan aan bod, gaande van maanstenen, vakantie op de maan, eb en vloed, tot de vlag van Turkije en maansprookjes. Daarna behandelt Schilling de zon en elk van haar acht — of zijn het er elf? — planeten, kometen, Phobos en Deimos, de planetoïdengordel… En in deel drie ten slotte lezen we 'alles' (lees: vanalles) over de sterren en sterrenbeelden, het heelal en dergelijke meer, waarbij ook filosofische vragen worden gesteld.
Schilling is wetenschapsjournalist en publiceert in kranten en gespecialiseerde tijdschrift…Lees verder
Bestaat het mannetje op de maan echt? Hoe heet is het op Venus? Wetenschapsjournalist Govert Schilling neemt kinderen mee op een boeiende reis door het heelal. Het betreft een bundeling van de kleurrijke uitgaven 'De ontdekking van de maan' (2009), 'De ontdekking van planeten' (2011) en 'De ontdekking van de sterren' (2012)*. Telkens wordt een subthema behandeld op twee naast elkaar liggende pagina’s. De informatie is informatief, helder en duidelijk, begrijpelijk en beeldend. Kinderen worden regelmatig bij de tekst betrokken. Ze kunnen de (wetenschappelijke) informatie zelfstandig tot zich nemen, begrijpen en verwerken: feiten, weetjes, informatie uit de geschiedenis, mythen en wetenschappelijke (soms zelf uit te voeren) onderzoekjes. Kleurenfoto’s en andere illustraties maken het helemaal af. Overzichtelijke en kleurrijke vormgeving. Het is de bekende sterrenkundejournalist gelukt om een boek te maken voor jonge onderzoekers, over een thema dat zo ‘dichtbij’ is en tegelijkertijd zo …Lees verder

Over Govert Schilling

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Govert Schilling (Meerkerk, 30 november 1956) is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van de sterrenkunde. Hij is autodidact op het gebied van zowel de astronomie als de journalistiek.

Loopbaan

Schilling heeft de opleiding werktuigbouwkunde aan de hts van Utrecht gevolgd. Sterrenkunde was al sinds 1972 zijn hobby en het overbrengen van kennis van de sterrenkunde heeft altijd zijn belangstelling gehad. Hij schreef in de loop van de jaren zeventig veel artikelen en brochures voor de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

Schilling was van 1980 tot 1987 hoofdredacteur van het sterrenkundige maandblad Zenit en werd in 1982 programmaleider bij het toenmalige Zeiss Planetarium Amsterdam. Dat ging in 1986 naar het Artis Planetarium over. Hij had daar van 1987 tot 1998 een aanstelling als programmaleider. Het eerste kinderprogramma van het Artis Pl…Lees verder op Wikipedia