Boek
Nederlands

Dunkelblum zwijgt : roman

Eva Menasse (auteur), Annemarie Vlaming (vertaler)
De aanleiding voor dit boek is de onopgehelderde massamoord op joodse dwangarbeiders in het Oostenrijks-Hongaarse grensplaatsje Rechnitz, gepleegd vlak voor de bevrijding in maart 1945.
Titel
Dunkelblum zwijgt : roman
Auteur
Eva Menasse
Vertaler
Annemarie Vlaming
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Dunkelblum
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
523 p.
ISBN
9789025472269 (paperback)

Besprekingen

Het is allemaal gezien

De Oostenrijkse auteur Eva Menasse schreef een ongekend knappe roman over een stadje dat zich tot het gruwelijke verleden moet zien te verhouden.

'In Dunkelblum hebben de muren ogen, de bloemen in de tuinen hebben ogen, ze draaien hun kopjes alle kanten uit om maar niets te missen, en het gras registreert met zijn snorharen elke stap die wordt gezet.' Met deze prachtzin opent de roman Dunkelblum zwijgt van de Oostenrijkse schrijfster Eva Menasse (1970). In het prototypische stadje Dunkelblum weten de oorspronkelijke inwoners alles van elkaar, maar zwijgen is de norm. Ze praten liever niet over de gruwelen die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

In haar fascinerende roman legt Menasse de ambivalente omgang van Oostenrijk met het oorlogsverleden bloot. Het land werd als eerste, op 13 maart 1938, geannexeerd door nazi-Duitsland. De Anschluss gebeurde zonder bloedvergieten en met instemming van de meesten. Na de val van Hitler probeerden velen hun straatje schoon te vegen door zich als slachtoffer of vervolgde van het nazisysteem voor te stellen. Oude nazi's pakten de draad van hun leven weer op en …Lees verder

Een duistere roman over het provinciestadje Dunkelblum in Oostenrijk. Een misdaad uit het verleden verbindt de oudere bewoners van het stadje met elkaar, terwijl ze er allen over zwijgen. In de nazomer van het jaar 1989 worden de bewoners geconfronteerd met hun verleden door een geheimzinnige bezoeker, een opgegraven skelet en de verdwijning van een jonge vrouw. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van het einde van de DDR, met in de nabijheid van het dorp de Hongaarse grens waar DDR-vluchtelingen wachten op hereniging. 'Dunkelblum zwijgt' is in prettige, soms talige stijl geschreven. Voor liefhebbers van plot-driven literaire verhalen.Eva Menasse (Wenen, 1970) is een bekende Oostenrijks-Duitse schrijver en journalist. Ze debuteerde in 2005 met de familie­roman ‘Vienna’. Haar werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de Austrian book prize, de Corine Literature Prize en de Friedrich-Hölderlin-Preis. Voor 'Dunkelblum zwijgt' on…Lees verder