Boek
Nederlands

Dieren voor gevorderden

Eva Menasse (auteur), Annemarie Vlaming (vertaler)
Titel
Dieren voor gevorderden
Auteur
Eva Menasse
Vertaler
Annemarie Vlaming
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Tiere für Fortgeschrittene
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2018
318 p.
ISBN
9789025451301 (paperback)

Besprekingen

Liefde op een dieptepunt

Verhalen In Dieren voor gevorderden observeert Eva Menasse de mens. Met de nieuwsgierige en geamuseerde blik waarmee we dieren in de zoo bekijken.

'Om een soort te begrijpen heb je meer exemplaren nodig. Eentje is niet genoeg.' Dit motto - afkomstig uit de audiogids van het Natural History Museum in Londen - maakt meteen duidelijk waar de Oostenrijkse schrijfster Eva Menasse naartoe wil met haar nieuwe verhalenbundel Dieren voor gevorderden. In acht verhalen neemt ze enkele exemplaren van de diersoort 'mens' onder de loep. Welke factoren verklaren hun gedrag, hoe verhouden ze zich tot de kudde en hoe reageren ze op veranderingen in hun biotoop?

Daarmee observeert Menasse eens te meer de mens. Ook in haar verhalenbundel Dagelijkse zonden vertelde ze over doodgewone levens, opgehangen aan de zeven hoofdzonden. In de roman Quasikristallen belichtte ze het leven van een vrouw vanuit verschillende perspectieven.

In Dieren voor gevorderden passeren vooral veertigers en vijftigers de revue, alleen de gepensioneerde Konrad vormt een uitzondering. Ze laveren tussen een leven in de grootstad en op het platteland. Meestal …Lees verder

Een bundel met acht korte verhalen en niet, zoals de titel suggereert over dieren, maar over één specifiek dier, namelijk de mens. De verhalen spelen in Berlijn en gaan over liefde en oorlog, de innerlijke oorlog van moderne mensen en meestal over alledaagse trieste en neurotische gebeurtenissen. Met grote gevoeligheid en psychologisch inzicht schrijft de Oostenrijkse journaliste en auteur (1970) in korte heldere taal over de manier waarop wij mensen met elkaar omgaan. Ze benoemt actuele thema’s zoals gezinsleven, scheiding, integratie, dementie, de multiculturele samenleving, maar schrijft ook over wanhoop, narcisme en vervreemding binnen menselijke relaties. Inleidende krantenknipsels over dieren aan het begin van elk hoofdstuk dienen om gedragingen van de mensen in de verhalen te begrijpen. De auteur schreef eerder enkele succesvolle romans en ontving enkele literaire prijzen.

Dieren zijn net als mensen

Oostenrijkse Eva Menasse legt zonder mededogen al onze duistere trekjes bloot.

Jarenlang verzamelde de Oostenrijkse schrijfster Eva Menasse (1970), zus van Robert Menasse, eveneens een bekende schrijver, merkwaardige weetjes over dieren. In haar nieuwe verhalenbundel 'Dieren voor gevorderden' vormen die anekdotes de opmaat voor verontrustende verhalen, niet over dieren maar over mensen. Menasse is in haar element als kritische observator van de goedverdienende, verwende middenklasse. Ze lijkt er genoegen in te scheppen het laagje beschaving van die klasse af te pellen om zo de duistere kanten van de mens te laten zien.

In 'Vlinder, bij, krokodil' voert ze Tom ('de vrouw die vasthoudt aan haar mannennaam') en Georg op, die samen met Georgs kinderen een nieuw samengesteld gezin vormen. Maar hun relatie wordt overschaduwd door Georgs boosaardige ex, die hen er keer op keer van beschuldigt dat de kleren van de kinderen bij hen stukgaan of verdwijnen. Tom koopt daarom alle kleren van de kinderen dubbel zodat de 'kleren van de andere kant' onaangeroerd in de…Lees verder