Boek
Nederlands

Wat is de zee mooi

Emiri Hayashi (auteur)
+1
Wat is de zee mooi
×
Wat is de zee mooi Wat is de zee mooi

Wat is de zee mooi

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Titel
Wat is de zee mooi
Auteur
Emiri Hayashi
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Regarde dans la mer
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
[12] p. : ill.
ISBN
9789044820263 (hardback)

Besprekingen

Het kleine glinsterende visje op de voorpagina van het prentenboek Wat is de zee mooi neemt je mee op een ontdekkingsreis onder water. ‘Wat is de zee mooi’, roept het telkens opnieuw verwonderd uit. Op elke bladzijde laat Emiri Hayashi ons kennis maken met een andere bewoner uit de zee. Een walvis, twee verliefde schildpadden, drie dartele inktvissen, vier zeesterren op pad, vijf vrolijke krabben, en wel duizend kleine visjes die ‘als lichtjes schitteren in het blauwe water’. Dit kijkboek is ideaal voor jonge kinderen dankzij de grote afgeronde hoeken en het stevige karton. Het laat niet alleen enkele tot de verbeelding sprekende dieren zien uit de onderwaterwereld, maar het is ook een heel eenvoudig telboek van één tot vijf. Hayashi gebruikt slechts enkele tinten blauw en benadrukt de dieren waarover het gaat in een fluorescerend oranje. Het resultaat is weinig realistisch en nogal oogverblindend, zeker in combinatie met de zilverkleurige flora.
Naast tellen en kij…Lees verder
Een klein visje, op de illustraties en het omslag afgebeeld met voelbare glitters, komt onderweg een aantal andere waterdieren tegen. Het visje telt de dieren, van een t/m vijf. Het vierkante hardkartonnen prentenboek in fors formaat met twee afgeronde hoeken bevat zes spreads met een onderwaterwereld vol eenvoudige, gestileerde vormen en figuren. De dieren die het visje en de lezer kunnen tellen (een walvis, twee schildpadden, drie inktvissen, vier zeesterren en vijf krabben), zijn in fluorescerend oranje afgebeeld. Op de laatste spread is een school kleine visjes te zien die ‘schitteren als wel duizend lichtjes in het blauwe water’. Die fluorescerende kleur steekt lekker af tegen het donkerblauw van de zee en de lichtere tinten blauw van de zeebodem. De waterplanten en kleinere waterdieren lichten op door zilverkleurige glitterelementen. Op de linkerpagina staat steeds ‘Wat is de zee mooi…’, de tekst op de rechterpagina betrekt de lezer bij het tellen met de uitnodiging ‘Kijk’ of ‘Z…Lees verder

Wat is de zee mooi

In dit gekartonneerde prentenboek neemt een klein glinsterend visje je mee onder het wateroppervlak. We ontmoeten een grote walvis, twee verliefde schildpadden, drie inktvissen, vier zeesterren, vijf krabben en tot slot ... duizend kleine visjes! Ik moet al niet meer zeggen dat er ook een soort telaspect aanwezig is, maar het is zeker niet het typische telboek. Het staat zelfs niet vermeld op de achterzijde. De Japanse illustrator werkte met fluo oranje en drie blauwe tinten met af en toe een toefje wit. Die Japanners zijn goed bezig als je het mij vraagt!
De achterflap stelt dat de lezertjes twee jaar oud moeten zijn, ik maakte er 1+ van, gezien er toch met een beperkt en herkenbaar kleurenpalet gewerkt wordt, ook al zijn de patronen niet altijd even herkenbaar voor de allerkleinsten. Het zal allicht van lezer tot lezer verschillen.
Clavis bewijst eindelijk nog eens dat het ook originele boekjes kan uitgeven voor de allerkleinsten.