Opnieuw Olive : roman

Elizabeth Strout (auteur), Marijke Versluys (vertaler)

Andere formaten:

Besprekingen

Achter de gordijnen

Verhalen. Elf jaar geleden werd Elizabeth Strout beroemd dankzij Olive Kitteridge. In Opnieuw Olive laat de schrijfster dit weerbarstige personage op grootse wijze herleven.

Van sommige schrijvers weet je precies wanneer je ze ontdekte, herinner je je tot in de kleinste details hoe het was om de bladzijden om te slaan van dat eerste van vele boeken. Elizabeth Strout volg ik al sinds haar debuut Amy en Isabelle, een Alice Munro-achtige vertelling met personages die bijblijven. Diezelfde Isabelle duikt op in Opnieuw Olive. Ze woont in een zorginstelling en wordt Muizenhart genoemd door medebewoner Olive Kitteridge. Van de felle moeder uit dat debuut is niet veel over, zo lijkt het tot Olive en Isabelle met elkaar in gesprek gaan. Muizenhart is moediger dan haar bleke gezichtje laat uitschijnen.

Zoals de titel van de bundel aangeeft, is niet Isabelle het centrale personage. Olive Kitteridge, een boek uit 2008 waarvoor Strout een jaar later de Pulitzer Prize kreeg, was een bundel waarin Olive de ene keer de hoofdrol speelde, de andere keer aantrad als passant in het leven van een dorpsgenoot. In Opnieuw Olive herhaalt Strout dit geslaagde recept.

Lees verder
In dit vervolg op ‘Olive Kitteridge’ (2008) is Olive een stuk ouder geworden, gepensioneerd en sinds enige tijd weduwe. In de 13 samenhangende verhalen worden drama’s en tragedies uit het leven van diverse dorpsgenoten uit Crosby verteld, waaronder die van enkele oud-leerlingen uit de periode dat ze wiskunde gaf. Maar ook bijzondere momenten uit het leven van Olive passeren de revue. Zoals de logeerpartij van zoon Christopher uit New York, het optreden als vroedvrouw tijdens een vreselijke babyshower en het toegroeien naar een nieuwe man met wie ze later trouwt. Olive is een struise dame die scherp observeert, oprecht is in haar uitingen maar soms ook bot reageert waardoor mensen zich tegen haar keren. Aan het eind van deze bundel is ze midden 80, krijgt een hartaanval en gaat in een verzorgingstehuis wonen dat ze eigenlijk verafschuwt. Ze weet zich met moeite staande te houden en dealt met angsten voor het ouder worden, de eenzaamheid en de dood. Het boek kan zelfstandig gelezen word…Lees verder