Boek
Nederlands

Vrouwengesprekken : een keuze uit de Colloquia

+1
Vrouwengesprekken : een keuze uit de Colloquia
×
Vrouwengesprekken : een keuze uit de Colloquia Vrouwengesprekken : een keuze uit de Colloquia

Vrouwengesprekken : een keuze uit de Colloquia

In de reeks:
Keuze uit de Latijnse conversatielessen van de Nederlandse humanist (1469-1536).
Titel
Vrouwengesprekken : een keuze uit de Colloquia / Desiderius Erasmus ; vert. door Jeanine De Landtsheer
Auteur
Desiderius Erasmus
Vertaler
Jeanine De Landtsheer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Latijn
Oorspr. titel
Colloquia
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2005
172 p.
ISBN
90-253-1166-0

Besprekingen

Erasmus schreef oorspronkelijk Colloquia om leerlingen op een aangename manier Latijn te leren spreken. Toen ze buiten zijn weten gepubliceerd werden, bezorgde hij een vernieuwde en uitgebreide versie, die niet alleen taalvaardigheid maar ook de algemene opvoeding beoogde. De opeenvolgende uitgaven vulde hij telkens met nieuwe dialogen aan en die waren duidelijk ook voor een volwassen publiek bedoeld.

De godsdienst blijkt een bijna onuitputtelijke bron van discussie. Erasmus verdedigt soms de juiste interpretatie van een bepaalde bijbelpassage en laakt de handel in aflaten (zoals Luther) en de pelgrimstochten (waarvan men meestal slechter terugkeert). Vaak neemt hij het decadente gedrag van monniken op de korrel: ze zijn hebzuchtig en dom, en sommige bedelmonniken "beroven goede vrouwen om hun geld aan gemene hoeren te verspillen". Er zijn zelfs abten die menen dat "omgaan met boeken de mensen gek maakt" en voor wie het geluk bestaat uit "slapen, lekker eten en drinken, …Lees verder
De 'Colloquia' van de humanist Erasmus lijken vaak voor deze tijd geschreven te zijn, zo modern als ze aandoen. Dit geldt zeker voor de keuze die Jeanine De Landtsheer maakte. Ze verzamelde de gesprekken die betrekking hebben op vrouwen, al dan niet met betrekking tot hun relaties tot mannen. Erasmus pleit er bijna altijd voor dat vrouwen hun problemen oplossen door op verstandige wijze erover te praten. In dit opzicht lijken de gesprekken wel op de raadgevingen die je vindt in hedendaagse populaire bladen. Ook daarin wordt vaak gewezen op het aangaan van gesprekken met partners. Toch is er enig verschil: Erasmus wijst erop dat er alles aan gedaan moet worden om echtscheiding te voorkomen, want in die tijd waren de gevolgen daarvan voor de vrouw niet te overzien. Hij dringt er dan ook op aan dat de vrouw het de man toch zoveel mogelijk naar de zin moet maken om hem tot andere gedachten te brengen. Ondanks dat zullen vrouwen van deze tijd zich voor een groot deel kunnen vinden in zijn …Lees verder

Over Desiderius Erasmus

Desiderius Erasmus (Rotterdam, 28 oktober 1466, 1467 of 1469 – Basel, 12 juli 1536) was een in Holland geboren priester, augustijner kanunnik, theoloog, bijbelwetenschapper, filosoof, schrijver en humanist.

Levensloop

Geboorte

Erasmus dankt zijn voornaam aan de in de 15e eeuw populaire heilige Erasmus van Formiae, van wie ook zijn vader Gerard een devote vereerder was. Dat hij eerst Geert Geerts (ook Gerhard Gerhards of Gerrit Gerritsz) zou hebben geheten, is een legende die pas in de 17e eeuw is ontstaan. Zijn geboorteplaats is Rotterdam, maar op een bekend houten borstbeeld staat Goudæ conceptus, Roterodami natus (Latijn: in Gouda verwekt; in Rotterdam geboren). Volgens een notitie van de Goudse historicus Renier Snooy (1478-1537), zou Erasmus in Gouda zijn geboren. Erasmus zelf schreef echter (in het Latijn) dat hij geboren was in Rotterdam.

Erasmus was een onwe…Lees verder op Wikipedia