Boek
Nederlands

De omhelzing

David Grossman (auteur), Michal Rovner (illustrator), Edward van de Vendel (vertaler)
De moeder van Ben vertelt tijdens een wandeling dat niemand op de hele wereld is zoals hij. Ze legt uit dat iedereen een beetje alleen is, maar ook samen. Prentenboekje met eenvoudige potloodtekeningen en filosofische tekst. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
De omhelzing
Auteur
David Grossman 1954-
Illustrator
Michal Rovner
Vertaler
Edward van de Vendel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Hibuk
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2011
[36] p. : ill.
ISBN
9789059363311 (hardback)

Besprekingen

Ben loopt met zijn moeder in het veld met hun hond Mirakel. Zij vertelt hem dat hij speciaal is en dat er niemand op de hele wereld is zoals hij. Deze gedachte maakt Ben eerder bang dan gelukkig. Zijn moeder probeert hem duidelijk te maken dat volgens haar iedereen uniek is en 'een beetje alleen maar ook samen'. Ze maakt hem duidelijk dat je helemaal uniek jezelf kunt zijn, maar dat dit niet betekent dat je je alleen of droevig moet voelen. Het gesprek eindigt met een omhelzing want, zo zegt Bens moeder, 'dan ben je niet alleen en dan ben (ik) niet alleen'. Dit mooie filosofische boekje heeft eenzaamheid en liefde als thema’s. In eenvoudige zinnen laat de auteur zijn personages, en daarmee ook de lezer, nadenken over iets existentieels: elk mens is uniek en daardoor alleen, maar tegelijk ook verbonden met de aarde en met andere mensen. De één- tot zevenregelige tekst in blokletters lijkt met potlood geschreven, in overeenstemming met de zeer eenvoudige en erg passende potloodtekeninge…Lees verder

Over David Grossman

David Grossman, Hebreeuws: דויד גרוסמן, (Jeruzalem 25 januari 1954) is een Israëlisch (Hebreeuws) schrijver van kinderboeken, romans en essays. Zijn A Horse Walks Into a Bar, vertaald door Jessica Cohen, werd in 2017 uitgeroepen tot International Booker Prize. In 2022 wint hij de Erasmusprijs voor zijn oeuvre.

Biografie

De moeder van Grossman werd geboren in het toen nog Mandaatgebied Palestina, vóór de stichting van de staat Israël in 1948. Zijn vader emigreerde in 1933 uit Polen. Grossman studeerde filosofie en theaterwetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Vervolgens werkte hij een tijdlang als radiocorrespondent voor de zender Kol Israël. Tussen 1970 en 1984 maakte hij een populaire kinderuitzending en schreef hij ook zijn eerste kinderboeken.

Grossman staat bekend als vredesactivist, is kritisch over de Israëlische strijd met de Palestijnen en riep in augustus 2006 samen met collega-schrijv…Lees verder op Wikipedia