Boek
Nederlands

Prins Caspian

C.S. Lewis (auteur), Pauline Baynes (illustrator)
+1
Prins Caspian
×
Prins Caspian Prins Caspian
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Pieter, Suze, Edmond en Lucy Pevensie reizen opnieuw naar het magische land Narnia. Samen met Prins Caspian proberen ze de slechte koning Miraz te verdrijven. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Prins Caspian
Auteur
C.S. Lewis
Illustrator
Pauline Baynes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Prince Caspian
Uitgever
Kampen: Callenbach, 2005
190 p. : ill.
ISBN
90-266-1059-9

Besprekingen

Prins Caspian is het vierde deel uit de serie 'De kronieken van Narnia', Lewis keert daarin terug naar het oorspronkelijke concept van de Narniaboeken: een spannend verhaal in een land vol fantasie, met een christelijke boodschap.

Centraal staat de verdreven prins Caspian, de rechtmatige koning van Narnia, die samen met dwergen en faunen een oorlog plant tegen zijn oom, die de troon heeft ingepikt. Het is een droevige tijd in Narnia, want alle sprekende dieren en dwergen zijn verdreven en leiden een verborgen bestaan ondergronds. Caspian roept de hulp in van Edmund, Peter, Susan en Lucy, de kinderen die in het tweede deel het land uit de nood hielpen. Het sympathiekst is de kleine Lucy, die een grenzeloos vertrouwen in de leeuw Aslan heeft, symbool voor de christelijke God. Zij wordt door de anderen niet altijd serieus genomen omdat ze nog zo jong is. De grotere kinderen willen met logisch redeneren tot oplossingen komen, wat niet altijd lukt. Een groot deel van het ver…Lees verder
Zelfstandig te lezen vierde deel van 'De Kronieken van Narnia'*. Wachtend op de trein die hun naar kostschool zal brengen, worden Peter, Susan, Edmund en Lucy op wonderbaarlijke wijze weggezogen naar het land Narnia, waar ze nog geen jaar geleden uit teruggekeerd waren. Veel is er intussen veranderd en het blijkt dat prins Caspian hen heeft teruggeroepen om te helpen het land te redden. Zonder hulp van de leeuw Aslan blijkt dat een onmogelijke opgave. Goed geschreven, boeiend verhaal waarin je wordt meegesleept in een fantasiewereld, geen Utopia, maar een wereld van goed en kwaad, macht, afgunst en strijd, maar ook van goedaardige bewoners en pratende dieren, van faunen en centauren, een wereld vol betovering. Na de slechte bewerkingen uit de jaren '50 is uitgeverij Leopold in de jaren '80 begonnen met nieuwe vertalingen, toen met illustraties van Annemarie Van Haeringen. Deze vertalingen doen eer aan de schrijver en recht aan de historische betekenis van de boeken. De vele, oorspronk…Lees verder

Over C.S. Lewis

CC BY 2.0 - Foto van/door "Genvessel"

Clive Staples Lewis, beter bekend als C.S. Lewis, (Belfast, 29 november 1898 – Oxford, 22 november 1963) was een in Ierland geboren Brits schrijver, letterkundige en christelijk apologeet.

Inleiding

Lewis, door intimi ook wel Jack Lewis genoemd, werd vooral bekend door zijn door het christendom geïnspireerde boeken, zowel fictie als apologetische en filosofische verhandelingen. Een van zijn bekendste werken is The Screwtape Letters (Nederlandse titel: Brieven uit de Hel) uit 1942, waarin hij op originele wijze christenen tracht te waarschuwen voor het geloofsondermijnende werk van de duivel. Toch is Lewis nog meer bekend gebleven om zijn kinderboeken over het magische land Narnia, waar hij overigens dezelfde boodschap in heeft verwerkt. Deze boeken zijn in Engelstalige landen algemeen bekend en worden, mede door de diverse verfilmingen ervan, tegenwoordig ook veel in anderstalige landen gelezen.

Lees verder op Wikipedia