Boek
Nederlands

Het paard en de jongen

C.S. Lewis (auteur), Pauline Baynes (illustrator)
+1
Het paard en de jongen
×
Het paard en de jongen Het paard en de jongen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Als een arme vissersjongen (11) erachter komt dat hij een vondeling is, vlucht hij met een sprekend paard om te voorkomen dat hij als slaaf moet werken. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Het paard en de jongen
Auteur
C.S. Lewis
Illustrator
Pauline Baynes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The horse and his boy
Uitgever
Kampen: Callenbach, 2005
176 p. : ill.
ISBN
90-266-1058-0

Besprekingen

In dit derde deel van 'De kronieken van Narnia' kiest C.S. Lewis voor een nieuw hoofdpersonage: het vissersknechtje Shasta. Hij zwoegt voor zijn gemene vader, tot hij te weten komt dat hij een vondeling is. Samen met het sprekende paard Brie gaat Shasta op zoek naar zijn thuisland Narnia. Onderweg komt hij het rijke meisje Aravis tegen, die op de vlucht is omdat ze niet wil trouwen. Tijdens hun tocht komen ze te weten dat Narnia in groot gevaar is. Shasta is voorbestemd om zijn land te redden, al moet hij daarvoor eerst leren wat moed en doorzettingsvermogen is. Op die manier kan hij ook het respect van Aravis verdienen.

In de jaren '50 creëerde C.S. Lewis de sprookjeswereld van Narnia om zijn christelijke waarden in een nieuw licht te plaatsen. In de eerste twee delen van de reeks, Het neefje van de tovenaar en Het land achter de kleerkast, speelden vooral toverkracht en naastenliefde een centrale rol. In Het paard en jongen ligt de nadruk op het verdedige…Lees verder
In de 'Gouden Eeuw', in het zuiden van Calormen leeft in een vissershutje een 11-jarige jongen, Shasta. Hij wordt slecht behandeld door zijn stiefvader. Op een dag komt een Tarkaan op een prachtige schimmel te gast in het hutje. Shasta ontdekt dat het paard kan praten en ze besluiten samen te vluchten naar het land Narnia. Onderweg sluit een meisje te paard, Aravis, zich bij hen aan. Vele avonturen staan hen te wachten, eerst in het vijandige land Calormen. Ze horen daar van de snode plannen van de vijand om het slot Anvard in Narnia te veroveren. Ze doen hun uiterste best de vijand voor te zijn om de koning van Narnia te kunnen waarschuwen. Een romantisch avonturenverhaal met heel veel details in een sprookjesachtige sfeer. De tijdloze verwijzingen van morele aard zijn wat nostalgisch. Derde deel in de 'Kronieken van Narnia'*. Na de slechte bewerkingen uit de jaren '50 is uitgeverij Leopold in de jaren '80 begonnen met nieuwe vertalingen, toen met illustraties van Annemarie Van Haeri…Lees verder

Over C.S. Lewis

CC BY 2.0 - Foto van/door "Genvessel"

Clive Staples Lewis, beter bekend als C.S. Lewis, (Belfast, 29 november 1898 – Oxford, 22 november 1963) was een in Ierland geboren Brits schrijver, letterkundige en christelijk apologeet.

Inleiding

Lewis, door intimi ook wel Jack Lewis genoemd, werd vooral bekend door zijn door het christendom geïnspireerde boeken, zowel fictie als apologetische en filosofische verhandelingen. Een van zijn bekendste werken is The Screwtape Letters (Nederlandse titel: Brieven uit de Hel) uit 1942, waarin hij op originele wijze christenen tracht te waarschuwen voor het geloofsondermijnende werk van de duivel. Toch is Lewis nog meer bekend gebleven om zijn kinderboeken over het magische land Narnia, waar hij overigens dezelfde boodschap in heeft verwerkt. Deze boeken zijn in Engelstalige landen algemeen bekend en worden, mede door de diverse verfilmingen ervan, tegenwoordig ook veel in anderstalige landen gelezen.

Lees verder op Wikipedia