Boek
Nederlands

De weg van de krijger

Chris Bradford (auteur)
+1
De weg van de krijger
×
De weg van de krijger De weg van de krijger

De weg van de krijger

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
De weg van de krijger
Auteur
Chris Bradford
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The way of the warrior
Uitgever
Amsterdam: Mynx, 2009
256 p.
ISBN
9789089680082

Besprekingen

Kyoto, Japan, 1609. Tijdens een nachtelijke aanval vermoordt een ninja met één groen oog de jonge Masamoto Tenno in zijn eigen huis. Twee jaar later belandt de driemaster 'Alexandria' na een uitputtende tocht in een storm. Aan boord bevindt zich de 12-jarige Jack, zoon van de opperstuurman John Fletcher. Het schip, dat zeilt in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, lijdt schipbreuk op de Japanse kust, en in een beschutte baai kalefatert de bemanning het vaartuig met man en macht op. Voor ze kunnen uitvaren, worden ze echter overvallen door een bijzondere mengeling van piraten en ninja's, die een slachting aanrichten onder de opvarenden. De aanvoerder, de al vermelde ninja met één groen oog, neemt Jack in een wurggreep en doorsteekt John. Jack kan zich echter loswrikken, en vooraleer de ninja hem opnieuw kan beetpakken, laat een van de Hollandse matrozen het schip in de lucht vliegen. Wanneer Jack weer bijkomt, ligt hij met hoge koorts in een Japanse woning. Zijn herinnering…Lees verder
Jack Fletcher is 12 jaar als hij in 1611 bij de kust van Japan wordt gered nadat het schip waarvan zijn vader stuurman was, is overvallen door ninjapiraten onder leiding van Dokugan Ryu. Hij is de enige overlevende en wordt gered door de Samoerai Masamoto Takeshi. Op diens school wordt hij opgeleid in de 'Weg van de Krijger'. Hij is zeer gemotiveerd omdat hij wraak wil nemen op Dokugan Ryu, de moordenaar van zijn vader. Het verhaal is in goed Nederlands vertaald uit het Engels; het is technisch goed leesbaar. Het taalgebruik is zeer beeldend, zeker ook de beschrijvingen van de gevechten. Het boek is zeer meeslepend geschreven (een 'page-turner'), maar vertelt ook veel over de Japanse cultuur uit de 17e eeuw. Naast de gevechten is er ook veel aandacht voor de morele en sociale ontwikkeling van jongeren. Vanaf ca. 14 jaar.

De Jonge Samoerai. De weg van de Krijger

Jack Fletcher is twaalf jaar oud, en al twee jaar op zee als mastaapje, wanneer in augustus 1611 de driemaster voor de Japanse kust wordt overmeesterd door ninja’s. Heel de verdere bemanning, inclusief zijn vader, wordt uitgemoord en Jack zelf wordt voor dood achtergelaten. Hij kan nog net de “rutter” bemachtigen, het boek waarin zijn vader als opperstuurman al zijn kennis over de zee verzameld heeft, voor een ontploffing hem van het schip slingert. Jack ontwaakt in een Japans huis, onder de hoede van de beeldschone Akiko. Zij leert hem niet alleen de taal, maar ook de geschiedenis en de gedragscodes die zo cruciaal zijn in het zeventiende-eeuwse Japan. Haar oom Masamoto, een legendarische zwaardmeester, die een zoon van Jacks leeftijd verloren heeft aan de ninja Drakenoog, adopteert Jack en stuurt hem, samen met zijn overgebleven zoon en met Akiko, naar zijn eigen School van Twee Hemelrijken. De loodzware training in bushido – de weg van de krijger - wordt voor Jack nog bemoeilijk…Lees verder

Over Chris Bradford

Chris Bradford (Aylesbury, 23 juni 1974) is een Engels schrijver, muzikant en houdt zich bezig met Japanse vechtkunst. Hij is vooral bekend van zijn reeks Young Samurai, vertaald als De Jonge Samoerai.

Biografie

Chris Bradford beoefent sinds zijn zevende oosterse vechtsporten, zoals shotokan, muay thai, aikido en tai-jutsu. Op dit moment beoefent hij ook Iaido en wado-ryu.

Voor hij fulltime schrijver werd, was hij professioneel songwriter en zanger. Hij heeft onder andere liedjes geschreven voor Iain Archer (Snow Patrol) en Graham Gouldman (10cc). Hij zong zelf met James Blunt. Hij heeft ook boeken geschreven over muziek.

Op dit moment is hij schrijver. Zijn eerste leesboek is verschenen in 2008 als het eerste deel in de serie De Jonge Samoerai. Deze reeks is ondertussen afgerond en Bradford werkt aan een andere reeks.

Bibliografie