Boek
Nederlands
Het deels waargebeurd, deels fictief levensverhaal van de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron. De SS vraagt hem een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Weigeren betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf en aan zijn kunst.
Titel
Terugkeer ongewenst
Auteur
Charles Lewinsky
Vertaler
Elly Schippers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Gerron
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Signatuur, 2012
447 p.
ISBN
9789056724108 (hardback)

Besprekingen

Charles Lewinsky blijkt een rasverteller in Terugkeer ongewenst wanneer hij zijn hoofdpersonage Kurt Gerron een stem geeft die heden en verleden verbindt in een levensverhaal dat leest als een perfect opgebouwde revue. In deze fictionele autobiografie van de Joodse acteur-regisseur met een eindeloze fantasie vertelt die zijn meeslepende levensverhaal, dat begint in het kleinburgerlijke Joods milieu van zijn ouders die Duitser dan de Duitsers wilden zijn, gaande over de gloriejaren van het sterrendom aan de zijde van Peter Lorre, Marlène Dietrich en Brecht in de Berlijnse cabaret- en filmwereld tot het moment dat de Gerrons op de vlucht moeten voor het nazisme. Lewinsky vermengt deze ononderbroken monoloog met de gewetensstrijd van de nu gevangen Gerron aan wie de nazi’s opgedragen hebben een propagandafilm te maken over het concentratiekamp van Theresienstadt. Net de bravoure van de schrijver kan weleens de angel van het boek zijn.
Verteller Gerron geeft inderdaad k…Lees verder
De Zwitserse auteur (1946) werkte o.m. als dramaturg, regisseur en redacteur. Hij werd vooral bekend door zijn in vele talen vertaalde roman ‘Het lot van de familie Meijer’. In deze nieuwe roman vertelt Lewinsky het verhaal van de aan het einde van de 19e eeuw in Berlijn geboren acteur en regisseur Kurt Gerron. Als jood moet hij in 1933 voor de Nazi’s vluchten – eerst in de VS en later naar Nederland. Als gevolg van de Duitse bezetting worden Gerron en zijn vrouw naar Theresienstadt gedeporteerd. De kampcommandant Karl Rahm beveelt hem een propagandafilm over Theresienstadt en zijn joodse bewoners te draaien en zadelt Gerron zo met een onoverkomelijk ethisch en moreel dilemma op. In retrospectieven trekt het leven van Gerron langs de lezer, uitmondend in een als mens calculerende Gerron. Hij draait de film, die bekend werd onder de titel ‘Der Führer schenkt den Juden eine Stadt’ en wordt kort erna vergast. Uitgangspunt voor deze indringende en schokkende roman, deels op waarheid berus…Lees verder

Over Charles Lewinsky

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Lindner

Charles Lewinsky (Zürich, 14 april 1946) is een Zwitsers schrijver van literaire romans, toneelstukken, televisieseries, hoorspelen en liederen.

Leven

Lewinsky is van Joodse herkomst. Hij studeerde germanistiek en theaterwetenschappen in Zürich en Berlijn. Tot 1980 werkte hij veel voor het theater, als dramaturg en regisseur. Daarna legde hij zich vooral toe op het schrijverschap, aanvankelijk vooral ook voor het theater. Later maakte hij ook televisieshows en schreef hoorspelen, scripts voor diverse televisieseries, draaiboeken voor films en zo'n zevenhonderd songteksten. Eind jaren negentig begon hij ook literaire romans te schrijven.

Lewinsky woont en werkt tegenwoordig afwisselend in het Franse Vereux en in Zürich. Hij is getrouwd met Ruth Halpern, die eveneens schrijfster is.

Werk en waardering

Lewinsky toont zich in zijn literaire romans vooral een groot verteller,…Lees verder op Wikipedia