Leven als een mens : avonturen in 40.000 jaar ontwikkeling van ons bewustzijn

Leven als een mens : avonturen in 40.000 jaar ontwikkeling van ons bewustzijn
Besprekingen
De mens, een afkooksel
Hoe is het mogelijk om Charles Foster te zijn? Als je het curriculum van de Britse jurist, reiziger en professor diergeneeskunde in Oxford bekijkt, dan begrijp je dat je zelf nooit genoeg levens zult kunnen leiden. Foster bestudeerde de chemotaxis van bloedzuigers, het Bengaals konijn in de Himalaya, de berggazelle in Saudi-Arabië, deed mee aan de Marathon des Sables, trok op ski's naar de Noordpool, schreef boeken over aristotelische filosofie, zwaluwen, medische ethiek, is advocaat in grote rechtszaken en wat weet ik nog allemaal. En hij is de vader van zes kinderen.
In zijn vorige boek Leven als een beest (2017) probeerde Foster een bestaan uit als das, edelhert, otter, vos en gierzwaluw. Voor die amusant beschreven en beleefde metamorfosen werd hij bekroond met een Ig Nobelprijs en dat was geen grap. Het was een geweldig boek, waarin Foster enigszins verrast moest concluderen dat een gedaante als mens niet zomaar in te wisselen is.
Leven als een mens is het l…Lees verder
Charles Foster doet een originele poging de geest te verklaren
Charles Foster studeerde biologie in Cambridge, en die nare ervaring was bepalend voor zijn leven. Foster constateerde dat de moderne biologie mechanisch is, zielloos, en dat ze geen enkele aandacht heeft voor de geest - dierlijk dan wel menselijk. Hij besloot de wereld rond te reizen op zoek naar het antwoord op de vraag wat die 'geest' precies is. In Leven als een beest beschreef hij zijn verblijf in de wereld van dieren, om te leren denken als een dier. Dit nieuwe boek, Leven als een mens, beschrijft zijn verblijf in de Steentijd en in de mysterieuze tempelstad Catalhöyük, waar hij op zoek gaat naar de geest van de bouwers van deze oudste stad. Foster schrijft gedreven, en zijn overpeinzingen zijn prikkelend. Aan het slot doet hij een poging de geest te verklaren. Ze is niet het resultaat van neurochemische processen, aldus Foster. De materie zélf is 'geestelijk'. Dat is geen antwoord op de vraag - maar dat vergeeft de lezer deze originele denker graag.
BOEKENBAL Weg met de boekenwijsheid!
BOEKENBAL
***1/2
Als een das, otter, vos, hert en gierzwaluw: zo ging Charles Foster leven voor zijn merkwaardige boek ‘Leven als een beest’ uit 2017. In zijn nieuwe, even maffe ‘Leven als een mens’ doet hij dat kunstje over en kruipt hij in de huid van onze voorouders. Zijn punt? ‘Het is lachwekkend om moderne mensen als de norm te zien.’ Foster neemt achtereenvolgens de gedaante aan van een jager-verzamelaar van veertigduizend jaar geleden, van een sedentair geworden boer uit de nieuwe steentijd (zo’n twaalf millennia terug) en van een verlichtingsdenker uit de 18de eeuw. Zijn grillige boek houdt het midden tussen jongensachtige avonturenroman, reisverslag, autobiografie, moppentrommel, baldadig betoog en wetenschappelijk traktaat. Een beetje zoals Foster zelf: de man is een gediplomeerd dierenarts en Brit, maar ook advocaat, hoogleraar medische ethiek in Oxford, vader van zes kinderen, amateurjazztrompettist én pleitbezorger van een …Lees verder