Boek
Nederlands

Held op sokken

Bette Westera (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
+1
Held op sokken
×
Held op sokken Held op sokken
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Held op sokken
Auteur
Bette Westera
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2013
[28] p. : ill.
ISBN
9789025749996 (hardback)

Besprekingen

‘Waarom draagt een ridder een harnas?’ Op deze vraag hoorde ik een kleuter een keer antwoorden: ‘Omdat hij anders geen ridder is.’ De held uit Held op sokken heeft daarom een dubbel probleem. Hij heeft geen harnas én geen baard. In de middeleeuwen hadden alle ridders baarden, 'Die hoorden ze te hebben, net als harnassen en zwaarden'.
Bette Westera en Thé Tjong-Khing vertellen het verhaal van een groep ridders. Echte ridders, met harnassen, baarden, zwaarden en paarden. Allemaal hebben ze een bijzonder vermogen waarmee ze zich populair maken bij de jonkvrouwen. De ridder met de bruine baard wint elk toernooi, de ridder met de blonde baard jaagt alle vreemde ridders weg en de ridder met de rode baard is goed in draken doden. Zonder baard tel je in ridderkringen gewoon niet mee. De enige baardloze ridder in dit verhaal is dan ook niet erg heldhaftig. Wanneer de anderen gaan vechten, blijft hij thuis op het kasteel en ontfermt zich over huishoudelijke taken. Deze held op geit…Lees verder
Roderik is volkomen baardloos en daardoor niet geschikt om samen met de andere ridders - allen mét baard natuurlijk - heldendaden te verrichten en avonturen te beleven. In plaats daarvan moet hij harnassen poetsen, schoonmaken en koken. Zo maakt hij heerlijke drakengehaktballen. Fraai uitgevoerd prentenboek op rijm, waarin tekst en illustraties samen een bijzonder eindresultaat opleveren. Het originele verhaal is verfrissend en met humor geschreven en de twee- tot vijfregelige tekst leest prettig voor, mede door het natuurlijke rijmritme. De treffende illustraties in kleur bezitten een levendige dynamiek en beslaan een groot deel van de pagina’s. Er zijn kleine aardigheidjes in de tekeningen verwerkt: op de schutbladen voorin hangen de geitenwollen sokken van Roderik aan een waslijn en achterin hangt een bonte verzameling. Niet alleen de beoogde doelgroep, maar ook oudere lezers en volwassenen zullen dit boek met een glimlach lezen. De auteur won driemaal een Vlag en Wimpel en eenmaal…Lees verder

Held op sokken

Ridders met baarden zijn stoer. Zij doden draken, winnen tornooien en vechten veldslagen uit. Ridders zonder baarden… die tellen niet mee!  Zij zijn goed om het bloed van dode draken op te dweilen, om harnassen te poetsen en zwaarden bij te vijlen, om stallen uit te mesten,... om aardappels te schillen en om paarden te beslaan. Zulke ridders hadden geen mooi blinkend harnas, zelfs geen laarzen, enkel geitenwollen sokken om op te lopen. Maar de ridder zonder baard uit dit verhaal blijkt toch wel een heel bijzondere eigenschap te hebben.  Een eigenschap waarmee hij toch de hand van de jonkvrouw weet te veroveren en alle andere ridders, met baard, het nakijken geeft!
Een origineel, verfrissend verhaal vind je terug in dit prentenboek! Doe daar nog een schepje prachtige, grappige illustraties bovenop en het geslaagde rijm en je hebt een verhaal dat zeker verteld mag worden!

Over Bette Westera

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Christoph Rieger

Bette Westera (Velp, 20 juni 1958) is een Nederlands kinderboekenschrijfster. Van 1991 tot en met 2003 woonde en werkte ze op het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg.

Bette Westera debuteerde met de kinderbijbelserie Heb je wel gehoord, die ze samen met haar moeder van 1990 tot 1995 schreef. In 1999 verscheen haar eerste prentenboek, getiteld Wil je met me trouwen. Daarna volgde een groot aantal boeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd: prentenboeken, boeken met gedichten, voorleesboeken en boeken om zelf te lezen. Bette Westera werkt samen met verschillende illustratoren, onder wie Sylvia Weve, Loes Riphagen, Philip Hopman, Thé Tjong-Khing, Sieb Posthuma, Barbara de Wolf en Harmen van Straaten.

Bekroningen

Het prentenboek Een opa om nooit te vergeten werd bekroond met een Vlag en Wimpel 2001, Golden Apple of Bratislava, Sankei Children’s Book Award en de Grand Prix for the Best Book. Het …Lees verder op Wikipedia