Boek
Nederlands

Sontag : haar leven en werk

Benjamin Moser (auteur), Lidwien Biekmann (vertaler), Koos Mebius (vertaler)
EEN GREAT AMERICAN NOVEL IN DE VORM VAN EEN BIOGRAFIE VAN EEN RADICALE DENKER

Geen schrijver was zo typerend voor de Amerikaanse twintigste eeuw als de gemythologiseerde en onbegrepen, gelauwerde en neergesabelde Susan Sontag (1933-2004). Geen schrijver behandelde zoveel verschillende werelden – Sontag schreef romans, dagboeken en essays over kunst en camp, porno en politiek, feminism
Onderwerp
Sontag, Susan
Titel
Sontag : haar leven en werk
Auteur
Benjamin Moser 1976-
Vertaler
Lidwien Biekmann Koos Mebius
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sontag : her life and work
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019
736 p., [32] p. foto's : ill.
ISBN
9789029539784 (hardback)

Besprekingen

Eerste geautoriseerde biografie over deze iconische, briljante en charismatische Amerikaans-Joodse schrijfster, filosofe en essayiste. Sontag (1933-2004) ging al op haar vijftiende jaar naar de universiteit en trouwde op haar zeventiende met een van haar professoren, socioloog Philip Rieff (wiens bekende boek ‘Freud: The Mind of the Moralist’, aldus Moser, door Sontag geschreven is). Sontag kreeg op haar negentiende jaar een zoon, David Rieff, op wiens verzoek Moser deze biografie heeft geschreven. Al jong wist Sontag dat ze lesbisch was en had ze ook lesbische relaties, maar ze heeft daar altijd erg mee geworsteld. Van 1989 tot haar dood had ze een relatie met de beroemde fotografe Annie Leibowitz. Sontag schreef ook romans maar werd vooral bekend met baanbrekend essayistisch werk als On Photography (1977) en Illness as Metaphor (1978). Zelf kreeg ze een aantal malen kanker. De rol van metaforen was een rode draad in Sontags werk en ook in deze goed geschreven en gedocumenteerde, ze…Lees verder

Over Benjamin Moser

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Eve.b.i

Benjamin Moser (Houston, 14 september 1976) is een Amerikaans schrijver. Hij schreef biografieën over Clarice Lispector (2009) en Susan Sontag (2019).

Levensloop

Moser werd in 1976 geboren in Texas en studeerde van 1994 tot 1998 geschiedenis aan de Brown University. In 2002 ging hij in Nederland wonen, waarna hij in 2009 aan de Universiteit Utrecht promoveerde op de Braziliaanse schrijfster Clarice Lispector als onderwerp. Dat jaar publiceerde hij het boek Why This World – A Biography of Clarice Lispector.

Sinds 2009 schrijft Moser voor onder andere The New York Review of Books en The New York Times Book Review.

Met Sontag – Her Life and Work publiceerde hij in 2019 als eerste een geautoriseerde biografie van de Amerikaanse schrijfster Susan Sontag (1933-2004). In 2021 verscheen bij de Arbeiderspers zijn Frans Hals op de Tweesprong.

Waardering<…Lees verder op Wikipedia

Suggesties