Boek
Nederlands

Uitvinder Otto en de slakmobiel

Bas Rompa (auteur), Willeke De Boer (illustrator)
+1
Uitvinder Otto en de slakmobiel
×
Uitvinder Otto en de slakmobiel Uitvinder Otto en de slakmobiel
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Wanneer uitvinder Otto een idee krijgt voor een uitvinding, schrijft hij het direct op. Dan komt hij met zijn ouders in een file te staan. Hij gaat proberen het fileprobleem op te lossen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Uitvindingen
Titel
Uitvinder Otto en de slakmobiel
Auteur
Bas Rompa
Illustrator
Willeke De Boer
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
60 p. : ill.
ISBN
9789044808582

Besprekingen

Dit boek is het eerste deel in een nieuwe reeks over de opgewekte en vindingrijke Otto, die hier een slakmobiel uitvindt. Hoewel de aantrekkelijke cover anders doet vermoeden, vallen de tekeningen en het verhaal nogal vaak terug op clichés over wat een uitvinder nodig heeft: een vergrootglas, een pen, een lintmeter, een mengbeker... Het gebruik van cursieve gedrukte tekst om aan te geven dat Otto iets noteert in zijn persoonlijk handboekje, zorgt voor een leuke visuele afwisseling.

Hoewel het verhaal dus erg voorspelbaar is en de vele andere verhalen over uitvinders niet overstijgt, zullen kinderen met een rijke fantasie dit boek allicht wel lusten. De 'tien tips voor de beginnende uitvinder' en de oefening wekken dan weer hoge verwachtingen, maar helaas zijn ook zij allesbehalve creatief. Dat wordt deels goedgemaakt door het realistische beeld dat het boek schetst van de band tussen een klein broertje en zijn puberzus. Verder bevat het boek ook heel wat milieuvriendelijke sug…Lees verder
Terwijl Otto, Jasmijn en hun ouders in de file staan en te laat gaan komen op de verjaardag van tante Nora, vermaakt Otto zich prima. Hij pakt, zoals gebruikelijk, zijn pen en schrift en schrijft wat ideeën rond het fileprobleem op. Uitvinder Otto bedenkt, na het observeren van slakken, een oplossing. Achter in het boek staan tien tips en een oefening voor de uitvinder in spe. Het fantasievolle verhaal is in bloemrijke, wat geforceerde stijl geschreven en is mede door de moeilijke woorden en de gedachtegangen van Otto niet voor alle lezers geschikt. De in grijstinten, soms paginagrote aquarel-pentekeningen zijn grappig, maar verduidelijken de 'clou' niet. Dit is het eerste deel in een serie rondom uitvinder Otto. Voor goede lezers met uitvindersaspiraties. Vanaf ca. 9 jaar.

Uitvinder Otto en de slakmobiel

Alles wat hij ziet, inspireert Otto. Of het nu een file is, een muur vol slakken of een rolletje kleefband, het brengt hem wel op een idee. Daarom heeft hij ook altijd een schrift en een pen bij de hand, om zijn invallen meteen te noteren. Zijn puberzus Jasmijn kijkt welwillend toe en wil soms zelfs wel een handje helpen. Otto is een bijzonder aantrekkelijke figuur, omwille van zijn kijk op de dingen, zijn inventiviteit, zijn gedrevenheid. Maar dat volstaat natuurlijk niet om een goed verhaal te schrijven. De stijl is gladjes, waardoor het boek niet blijft hangen. De tien tips voor de beginnende uitvinder en de oefening waarmee het boek eindigt, zijn nogal flauw.