Boek
Nederlands

Bartje big

Axel Scheffler (illustrator), Bette Westera (vertaler), Nosy Crow (auteur)
Bartje Big vindt zichzelf veel te schoon en roze. Hij gaat op zoek naar een vieze modderpoel om lekker in te rollen. Oblong hardkartonnen prentenboek met vrolijke kleurenillustraties, tekst op rijm en een geluidsknop. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Varkens
Titel
Bartje big
Illustrator
Axel Scheffler
Vertaler
Bette Westera
Auteur
Nosy Crow
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Portly pig
Editie
Tweede, herziene druk
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2021
[12] p. : ill.
ISBN
9789025774653 (hardback)

Besprekingen

Oblong hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken over Bartje Big. Dit varkentje vindt dat hij wel erg schoon en roze is. Daarom gaat hij op zoek naar een lekkere modderpoel en maakt zich heerlijk vies. Op weg naar huis wordt hij overvallen door een flinke regenbui en spoelt hij weer helemaal schoon. Gelukkig kan hij weer naar de modderpoel. Grappig verhaaltje waarbij op de rechterbladzijde steeds een duidelijk getekend roze varken in een kleurig landschap te zien is. Op de linkerbladzijde staan vierregelige, soepel lopende rijmpjes, op telkens een andere kleur achtergrond, ter ondersteuning van de tekeningen. Bij de tekst is telkens een klein diertje getekend, dat thuishoort in het landschap waarin het varken wandelt. Het eenvoudige verhaaltje met een grappige afloop is al door dreumesen goed te volgen en nodigt uit tot meermalen bekijken. In dezelfde uitvoering verscheen ook 'Kaatje Kip'*. Heruitgave, nu zonder geluidsknop. Vanaf ca. 1,5 jaar.

Bartje Big

Een eenvoudig verhaal over een proper varken dat vuil wil worden en daarom in de modder gaat rollen. Een regenbui maakt Bartje Big weer proper dus ... begint hij weer van voor af aan. Dit is een zeer stevig kartonboekje op rijm. Rechts onderaan de pagina zit een geluidsknop die bij het indrukken ervan een geknor laat horen. Op elke linkerpagina staat de tekst op rijm beschreven tegen een effen gekleurde achtergrond, terwijl elke rechterpagina een kleurrijke illustratie toont, van de hand van Axel Scheffler die bekend staat om zijn Gruffalo-tekeningen. Het verhaaltje dat al door dreumesen gevolgd kan worden kent een grappige afloop, maar verder is het niets bijzonders. 


Over Axel Scheffler

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Kraft

Axel Scheffler (Hamburg, 1957) is een Duits illustrator van kinderboeken.

Leven

Hoewel Scheffler op school zeer goed was in tekenen, en zelfs een tekenwedstrijd van een internationale chocoladebedrijf won (met een pluchen koe als trofee), dacht hij er als kind niet aan om illustrator te worden. Na zijn middelbare school ging Scheffler naar de universiteit van Hamburg om er Kunstgeschiedenis te studeren. Al gauw bleek dat dat niks voor hem was. Het was altijd al zijn droom geweest om in een ander land te leven en een tweede taal te leren. Zo kwam hij in 1982 in Engeland terecht om er Illustratie te studeren aan de Bath Academy of Art.

Die studie werd wel een succes. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar Londen. Hij illustreerde voor verschillende Engelse en Duitse reclamebedrijven, magazines en kranten.

Werk

In 1988 verscheen voor het eerst een boek dat door hem geïllustreerd werd: The…Lees verder op Wikipedia

Suggesties