Terugblik op het jaar 1963, waarin de schrijfster (1940- ) als jonge studente ongewenst zwanger raakte.
Onderwerp
Abortus, Ernaux, Annie
Titel
Het voorval
Auteur
Annie Ernaux
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'événement
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2004
1 cd
Speelduur
02:26
Oorspr. uitgever
De Arbeiderspers
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw
CDR
a400497

Andere formaten:

Besprekingen

Terugblik op het najaar 1963, waarin de schrijfster (1940), studerend te Rouen, ongewenst zwanger was geraakt en op zoek ging naar een toen nog illegale abortus. Om die last uit het verleden van zich af te schrijven en geordend op te bergen zoekt zij in haar geheugen naar de beelden, ervaringen en gevoelens van die jonge vrouw van 23 uit een bescheiden milieu die zij toen was. Het sociale en morele spanningsveld is ingehouden verwoord. Een conformistische tijd nog, die zijn zekerheden koesterde. Is die sfeer tot op zekere hoogte nog oproepbaar, haar eigen emoties blijken dat nauwelijks. Deze sobere registratie, gespiegeld aan haar hier en nu, van een "van begin tot eind dwars door het lichaam doorleefde ervaring" resulteert niettemin in een krachtige existentiële belijdenis. Verzorgde pocket; kleine druk.

Over Annie Ernaux

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door 2cordevocali

Annie Ernaux, geboren als Annie Thérèse Blanche Duchesne (Lillebonne, 1 september 1940), is een Franse schrijfster en winnares van de Nobelprijs voor Literatuur in 2022.

Biografie

Annie Duchesne bracht haar kindertijd door in Yvetot in Normandië. Ze groeide op in een onbemiddeld milieu, haar ouders waren eerst arbeiders, later kleine middenstanders met een kruidenierszaak annex café. Ze studeerde romanistiek aan de Universiteit van Rouen en later de Universiteit van Bordeaux. Haar promotieonderzoek naar Pierre Carlet de Marivaux maakte ze niet af. Ze trouwde in 1964 met Philippe Ernaux, met wie ze twee zoons kreeg en wiens naam ze behield na de scheiding in 1985. Vanaf begin jaren zeventig werkte ze als docente op middelbare scholen, nadien 23 jaar lang bij het 'Centre National d'Enseignement à distance', het nationale centrum voor afstandsonderwijs.

Vrijwel al het werk van Ernaux is autobiografisch van aard. Haar e…Lees verder op Wikipedia