Boek
Nederlands

Jules op het toilet

+1
Jules op het toilet
×
Jules op het toilet Jules op het toilet

Jules op het toilet

In de reeks:
Jules; 4
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Jules vindt dat hij heel goed alleen naar het toilet kan op school, maar moeder denkt daar 's avonds anders over. Hardkartonnen prentenboekje met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Hygiëne, Toiletbezoek
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Jules op het toilet / tekst en illustraties Annemie Berebrouckx
Auteur
Annemie Berebrouckx
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Uitgeverij Zwijsen B.V., 2019
[16] p. : ill.
ISBN
9789463680615 (hardback)

Besprekingen

Jules op het toilet levert een nogal pedagogisch verhaaltje op. Op school kan Jules al helemaal alleen naar het kleine toilet gaan en zelf zijn billen afvegen. Dan wordt ook nog eens héél uitgebreid verteld hoe hij moet doorspoelen én zijn handen moet wassen met koud water en zeep, waarna hij ze afdroogt met de handdoek. De juf prijst Jules. Maar als hij zich 's avonds in de badkamer uitkleedt, vindt zijn mama een grote bruine vlek in zijn onderbroek. Jules legt haar uit dat hij al een grote jongen is, en dus zelf zijn billen heeft afgeveegd op school. Dit is weliswaar een herkenbaar gegeven voor kleuters maar of ze daarover nu écht in een prentenboek willen lezen? De zoekplaat speelt zich aan de wastafel op school af, en vreemd genoeg moeten ook objecten als een schoen of een haarspeld gezocht worden. [Karin Van Camp]
Dit oblong hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken geeft in een achttal pagina's het toiletritueel weer. De illustraties laten een jongetje zien, dat op school naar het toilet moet: hij plast, poept, veegt zijn bips af en wast zijn handen. Toch ziet zijn moeder 's avonds vlekken in zijn onderbroek. Daarbij wordt in de tekst weergegeven wat je ziet. Voor opvoeders of begeleiders van kinderen, die dat nodig hebben, kan dit boekje functioneel zijn. Bij de helder ogende illustraties is gebruikgemaakt van een strakke zwarte lijn met in kleur ingevulde vlakken. De kleuren, in rustige tinten grijsblauw en oranje-roze, zijn harmonisch op elkaar afgestemd. Voor Nederlandse kinderen wat minder herkenbaar, omdat zij pas op hun vierde naar school gaan. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Over Annemie Berebrouckx

Annemie Berebrouckx (24 juli 1970) is illustrator en auteur van kinderboeken en studeerde in 1991 af aan Sint Lucas Antwerpen in de richting Toegepaste grafiek & illustratie. Ze schrijft en illustreert vooral karton- en prentenboeken, boeken voor eerste lezers en educatieve uitgaven. Berebrouckx hoopt vooral dat haar verhalen kinderen laten genieten, maar hen tegelijkertijd ook sterker en weerbaarder maken.

Berebrouckx is vooral gekend als auteur en illustrator van de boeken over Jules. Haar eerste prentenboek De eend van Jules verscheen in 1998. Ondertussen zijn er al meer dan 55 boeken van Jules verschenen, net als spelletjes, puzzels, doeboeken en poppen. Jules speelt ook de hoofdrol in het taalontwikkelingsprogramma Dag Jules dat in 85 procent van de Vlaamse kleuterscholen gebruikt wordt.

In 2000 kreeg Berebrouckx een Boekenwelp voor De oma van Jules. Het boek prijkt, met 98 andere boeken, op de lijst "Het Mooiste Kinderboek Aller Ti…Lees verder op Wikipedia

Suggesties