Boek
Nederlands

De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen

Andy Stanton (auteur), Mattias De Leeuw (illustrator), Edward van de Vendel (vertaler)
+1
De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen
×
De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Hond Sjaak graaft een paar vreemde oude stenen op. De stenen zorgen voor een hoop problemen rond het plaatsje Braaxsel-Binnen. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen
Auteur
Andy Stanton
Illustrator
Mattias De Leeuw
Vertaler
Edward van de Vendel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Mr. Gum and the power crystals
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2019
164 p. : ill.
ISBN
9789401463102 (hardback)

Besprekingen

Meneer Gum en de superkrachtkristallen is het vierde boek in de reeks over Meneer Gum van de Engelse auteur Andy Stanton. In tegenstelling tot wat de titel suggereert, is in dit deel niet ‘die oude criminele baardaap’ Meneer Gum de hoofdpersoon, maar de negenjarige Polly. Dankzij de hond Sjaak — ‘Woeferd Nummer Eén in de Woeferd-Hitparade’ — vindt zij een zak met daarin twee kristallen stenen: een roze en een witte. Ze voelen magisch aan, maar ook kwaadaardig, dus Polly besluit raad te vragen aan Ouwe Oma. De stenen vinden dit geen goed idee: zij willen naar de krakkemikkige molen van Braaxsel-Binnen. Omdat de stenen over een sterke wil beschikken, komt Polly in plaats van bij Ouwe Oma steeds opnieuw — negen hoofdstukken lang — terecht bij de molen. En dat is niet zo mooi: in de molen staat namelijk al eeuwenlang een verschrikkelijk wapen te wachten om het hele dorp plat te branden. Het enige wat nog ontbreekt, zijn de superkrachtkristallen.
Polly doet erg haar best om de…Lees verder
Polly (9) krijgt dankzij graafwerkzaamheden van John, de Nummer Eén Woefhond in de Woefhondhitparade, twee kristallen in bezit. Die krachtkristallen (slechterikstenen) leiden naar een windmolen waar een vloek is uitgesproken om het stadje Lamme Griemel plat te branden. Polly wordt achtervolgd door de ouwe schurk meneer Gom en zijn vaste handlanger Willem Wilhelmus de Derde die de stenen graag in bezit krijgen om de vloek werkelijkheid te laten worden. Oud Omaatje, Vrijdag en het peperkoekmannetje Alex Tolman helpen Polly om dit drama te voorkomen. Tot zo ver de logica. Absurdisme viert hoogtij in dit alle kanten opspringende verhaal. Vierde los te lezen deel* over de verschrikkelijke Meneer Gom in een nieuwe vertaling van Edward van de Vendel; eerder verschenen als 'Meneer Gum en de superkrachtkristallen'**. Met veel zwierige zwart-witillustraties die het doldwaze verhaal goed weergeven en een prettige aanvulling vormen. Ruime bladspiegel. Gezien het specifieke taalgebruik van sommige…Lees verder

Suggesties