Boek
Engels

Companion piece

Ali Smith (auteur)
Kunstenares Sandy Gray verzorgt haar zieke vader en zijn hond. Dan belt een oude studiegenoot haar na jaren met een vraag.
Titel
Companion piece
Auteur
Ali Smith
Taal
Engels
Uitgever
[London]: Hamish Hamilton, 2022
229 p.
ISBN
9780241541357 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Kunstenares Sandy Gray verzorgt haar zieke vader en zijn hond. Dan belt een oude studiegenoot haar na jaren met een vraag. Maar wat is verzonnen en wat niet? ‘Companion Piece’ lijkt een vervolg op Ali Smith’s kwartet ‘Autumn’, ‘Winter’, ‘Spring’, ‘Summer’, een vijfde deel haast. Het verhaal is duidelijk eigentijds, maar wel zo ingenieus dat het de actualiteit ontstijgt. Smith is een rasechte verteller, maar ook een taalvirtuoos: het spel met woorden en zinnen, gedachten en verzinsels is dartel en vol verrassingen. Humor is ook onmiskenbaar aanwezig. Smith beschrijft de ‘postcorona’-wereld als een dystopische lachspiegel. Ook de pijnlijke Middeleeuwen spelen een confronterende rol in de vertelling.Woorden zijn een drijvende kracht en zelfs magisch, ook voor niet-ontvankelijke mensen. Taal is een motor voor de verbeelding. Het spel van de taal is tijdloos en brengt mensen nader tot elkaar, ook in de grootste eenzaamheid.Het is genieten van dit ‘vijfde’ deel en als de lezer de vier seizo…Lees verder

Over Ali Smith

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ali Smith CBE FRSL (Inverness, 24 augustus 1962) is een Schotse auteur, toneelschrijver, academicus en journalist. Sebastian Barry omschreef haar in 2016 als "de Nobelprijswinnaar van Schotland in afwachting".

Jeugd en opleiding

Smith werd geboren in Inverness op 24 augustus 1962 als dochter van Ann en Donald Smith. Haar ouders kwamen uit de arbeidersklasse en ze groeide op in een sociale woning in Inverness. Van 1967 tot 1974 ging ze naar de St. Joseph's RC Primary School. Tot 1980 ging ze naar Inverness High School.

Ze studeerde van 1980 tot 1985 Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Aberdeen. Ze won de Bobby Aitken Memorial Prize for Poetry van de universiteit in 1984.

Van 1985 tot 1990 ging ze naar Newnham College, Cambridge, waar ze een doctoraatsopleiding volgde over 'modernisme en vreugde in de Ierse en Amerikaanse literatuur'. Ze wilde de werken van James Joyce, Wallace Stevens en William…Lees verder op Wikipedia